Založ si blog

Otvorený list mierových aktivistov prezidentovi Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi

Vážený pán prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska,
dovoľte nám, aby sme sa ako mieroví aktivisti, signatári petícií za mier a obyčajní občania Slovenskej republiky obrátili na Vás s otázkou, či na zasadaní NATO vo Varšave 8 – 9.7.2016 budete jednať v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, či budete dodržiavať Chartu OSN a princípy vzťahov medzi štátmi OBSE, či budete dodržiavať zakladajúcu zmluvu NATO zo dňa 4.4.1949, ktorá nadobudla pre SR platnosť 29. marca 2004 a či budete jednať v súlade so svojím srdcom, rozumom a svedomím. V Ústave Slovenskej republiky je zakotvené: Čl.1 (1) Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. (2) Slovenská republika uznáva a dodržiava všeobecné pravidlá medzinárodného práva, medzinárodné zmluvy, ktorými je viazaná, a svoje ďalšie medzinárodné záväzky. Čl.2 (1) Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo. (2) Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Čl.7 (3) Slovenská republika sa môže s cieľom zachovať mier, bezpečnosť a demokratický poriadok za podmienok ustanovených medzinárodnou zmluvou zaradiť do organizácie vzájomnej kolektívnej bezpečnosti.

Vážený pán prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, do funkcie prezidenta ste boli zvolený občanmi SR a môžete konať iba na základe ústavy, v jej medziach a rozsahu. Slovenská republika sa stala, s cieľom zachovať mier, bezpečnosť a demokratický poriadok, členom organizácie NATO, pretože sme ju považovali, v zmysle našej ústavy, za organizáciu vzájomnej kolektívnej bezpečnosti. Hodnotenie z pohľadu Ústavy SR  sa zmení pokiaľ by sa NATO transformovalo v útočný vojenský pakt. Ústava SR tak určuje jednoznačné mantinely pre Vaše nadchádzajúce jednania na zasadaní NATO vo Varšave tým, že Vám vymedzuje presadzovať iba postoje s cieľom zachovať mier. Z ústavy SR Vám vyplýva povinnosť vetovať všetky k vojne smerujúce a vojnu vyvolávajúce kroky aliancie NATO a tým garantovať aj naďalej jej obranný charakter, k čomu sa Slovenská republika nakoniec zaviazala aj podľa článku 1 zakladajúcej zmluvy NATO, ktorý znie nasledovne: „Zmluvné strany sa zaväzujú, ako je uvedené v Charte OSN, riešiť akékoľvek medzinárodné spory, do ktorých môžu byť zapojené, mierovými prostriedkami tak, aby nebol ohrozený medzinárodný mier, bezpečnosť a spravodlivosť, a zdržať sa v medzinárodných vzťahoch hrozby silou alebo použitia sily akýmkoľvek spôsobom nezlučiteľným s cieľmi OSN.“

Vážený pán prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, médiá nás informujú o navrhovanej agende zasadania NATO vo Varšave. Vyhlásenia politických a vojenských predstaviteľov NATO o zhromažďovaní vojsk NATO na hraniciach s Ruskom, ktoré sa pripravujú na vojenský útok proti Rusku, sú znepokojujúce. Sú v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, so zakladajúcou zmluvou NATO, s Chartou OSN a OBSE a predstavujú dnes pre Slovenskú republiku najväčšie bezpečnostné riziko. Dnes stojíme pred érou rozvíjania euroázijskej integrácie od Lisabonu po Vladivostok, kde je nesmierny potenciál  vzájomne prospešných hospodárskych a medziľudských vzťahov aj pre SR a to nielen s Ruskom. Táto integrácia je prirodzený proces na našom euroázijskom kontinente a je aj  v životnom záujme občanov Slovenska! Aktívna politika smerujúca k vojne, proti tejto integrácii, je nielenže porušovaním všetkých platných medzinárodných dohôd, ktorými je viazaná SR, ale z ľudského hľadiska sa úsilie vyvolávajúce vojnu rovná zákernej zrade demokracie a vojna, ak sa im ju podarí rozpútať, bude znamenať zločin proti ľudskosti horší ako bol židovský holokaust! Budete pre takúto paranoidnú, šovinistickú, xenofóbnu a fašistickú agendu hlasovať? Plánujete sa aj Vy osobne zaradiť v histórii k rozpútavačom III. svetovej vojny?

Vážený pán prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, Slovenská republika je členom OSN a preto Ste ako prezident SR zaviazaný postupovať v súlade s Chartou OSN. V Charte OSN sú stanovené aj tieto ciele Spojených národov: Udržiavať medzinárodný mier a bezpečnosť; Rozvíjať medzi národmi priateľské vzťahy; Uskutočňovať medzinárodnú súčinnosť a spoluprácu národov. K zásadám, ktorými sú členské štáty OSN povinné sa riadiť patria: Rešpektovať zvrchovanosť a rovnoprávnosť štátov; Plniť záväzok riešiť medzinárodné spory pokojnými prostriedkami bez ohrozovania medzinárodného mieru, bezpečnosti a spravodlivosti; Vystríhať sa hrozby silou a použitia sily proti iným členským štátom OSN. Princípy vzťahov zakladajúceho dokumentu OBSE (Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) sú založené na cieľoch a zásadách totožných s OSN.

Vážený pán prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, budete hlasovať na zasadaní  NATO vo Varšave za niečo, čo je v rozpore s Ústavou SR, čo je v rozpore s cieľmi a zásadami Charty OSN, čo je v rozpore s princípmi vzťahov medzi štátmi podľa OBSE, čo je v rozpore so zakladajúcou zmluvou NATO a čo je v rozpore so základnými princípmi morálky a zdravého rozumu? A kto si myslíte, že by na Slovensku chcel kvôli vojenskej aliancii USA – NATO  umierať vo vojne s Ruskom?

Vážený pán prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, nemlčte!
„Keď prišli po komunistov, mlčal som. Nebol som predsa komunista. Keď prišli po odborárov, mlčal som. Nie som predsa odborár. Keď prišli po židov, mlčal som. Nebol som predsa žid. Keď prišli po mňa, nebolo už nikoho, kto by protestoval.“ Tieto slová nemeckého pastora Martina Niemöllera  nech sú aj pre Vás mementom.
Teraz nastáva pre Vás pán prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska  ten pravý čas nemlčať,  konať a medzinárodný fašizmus na zasadnutí NATO zastaviť!

V Bratislave 5.7.2016

Za slovenských mierových aktivistov MUDr. Peter Lipták a Sandra Mihalecová, Bratislava, Marek Baláž, Handlová.mier jpg

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1246258x
Priemerná čítanosť článkov: 7001x

Autor blogu