Založ si blog

eZdravie? Stop bezhlavej, neefektívnej a predraženej „Potemkinovej dedine“

Hlasovanie pre ambulantných lekárov pokračuje. Ste pripojený do eZdravia? Výsledky z 18.1.2018.

To, že pacienti budú zapojení až od 1.1.2022 (majú byť k tomuto termínu vybavení eOP) iba podčiarkuje absurdnosť tohto tzv. eZdravia.

Rád by som upriamil pozornosť na uvažovanie v súvislostiach.

Ak by bol projekt postavený tak aby ušetril lekárovi napríklad 30 minút denne, tak tento fakt sám osebe by lekárov pritiahol aby sa do neho zapojili a žiadne sankcie nie sú potrebné.

Ak ale je projekt postavený tak, že zoberie lekárovi 100 minút denne, to znamená zníženie pracovnej kapacity ambulancie o 20%, tak samozrejme sa do neho môže dobrovoľne zapojiť iba blázon a preto treba sankcie.

Ak pán Blaškovitš z NCZI nevie prepracovať projekt na taký, aby priniesol lekárovi 30 minút a stačilo by aj 10 minút denne, prosto musí tam byť nejaký prínos, tak nech sa čo najrýchlejšie porúča a neprepracuváva svoj sankčný projekt.

Najväčšou sankciou pre lekára je dnes zapojenie sa do tohto projektu.

Musíme vychádzať z toho, že jedna minúta práce lekára má hodnotu cca 1€.
Ak by lekár zapojením do projektu získal 30€ denne to znamená 150€ týždenne a 600€mesačne tak iba blázon by sa nezapojil.A keby pán Blaškovitš vymyslel projekt, ktorý ušetrí lekárovi 100€ denne tak to by bolo asi na nomináciu na Nobelovu cenu.

Ak ale dnes zapojený lekár má stratu denne 100€ (100minút), tak mesačne má stratu 2000€. No a do takejto straty predsa nikoho dobrovoľne nezískate, keďže takáto strata je sama o sebe pre ambulanciu likvidačná.

Pán Blaškovitš by nemal prepracovávať sankcie ale prepracovať projekt, aby  sa zo stratového (-100€ denne) dostal do ziskového (aspoň +10 až +30 €/denne).

Takže aj keď je dnes problém finančný v tom, že MZSR, poisťovne ani NCZI nevyčlenili žiadne financie na prevádzku projektu do ambulancií, tak celé by sa to mohlo samofinancovať nastavením dizajnu projektu tak, aby zvyšoval efektivitu starostlivosti s finančným efektom ako som uviedol, ktorý by prišiel s ušetreným časom. Lekári by sa do toho len tak hrnuli.

V súvislosti s eZdravím dosť pikantne pôsobí aj súčasné úprimné nariekanie ministra Druckera v médiách nad nedostatkom ambulantných lekárov..
Oni vedia, že majú nedostatok lekárov a preto lekárov nútia do projektu eZdravie, ktorý ich existujúcu pracovnú kapacitu zníži ešte o 20%. Je tu reálny nedostatok lekárov a ten by sa dal riešiť naopak práve dobre fungujúcim systémom eZdravie, ktorý by zvyšoval kapacitu súčasných ambulancií.

Nie je to o tom, že by sa lekári nechceli zapojiť ale tento projekt neplní žiadne funkcie, ktoré by mal projekt eZdravie splniť ale plní práve opačné funkcie.

Lekári, ktorí sa venujú eZdraviu dlhodobo presne vedia poradiť ako by to malo vyzerať, pretože poznáme projekty fungujúce u kolegov v iných krajinách a poznáme aj špecifiká nášho zdravotného systému.  Ale nás sa nikto nepýta.

Vnímam so znepokojením, že títo ľudia, ktorí dnes riadia zdravotníctvo neakceptujú záujem pacientov na dobrom fungovaní zdravotníctva a o skutočné riešenie problémov nemajú záujem.

Fotografia a infografika autor článku.

 

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1245979x
Priemerná čítanosť článkov: 7000x

Autor blogu