Založ si blog

List veľvyslancom Spojeného kráľovstva, USA a Francúzska po bombardovaní Sýrie

18.4. 2018 o 16.00 hod spred USA ambasády vyrazí pochod za mier k francúzskej a britskej ambasáde. Spolu odovzdáme veľvyslancom USA, Spojeného kráľovstva a Francúzska protestné listy v tomto znení:

Otvorený list iniciatívy slovenských občanov za mier veľvyslancom USA –  Adam Sterling, Spojeného kráľovstva – Mr Andrew Garth a Francúzskej republiky – J.E.p. Christophe Léonzi

Vaše excelencie,

iniciatíva slovenských občanov za mier má tú česť tlmočiť nasledovný odkaz:

Pozorne sledujeme čo sa dnes vo svete deje a nestačíme sa čudovať.
1. Najprv boli v Británii údajne otrávení dvaja ruskí občania aby po zlepšení stavu boli pravdepodobne z nemocnice unesení britskou vládou na neznáme miesto. Ako preukázali švajčiarske laboratóriá v Spiez, ktoré boli požiadané o vyšetrenie vzoriek z miesta činu Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ruskí občania boli otrávení nervovovým toxínom BZ zo zdrojov britskej a americkej armády. Smeruje to k záverom, že to bol útok amerických a britských tajných služieb na dvoch nič netušiacich občanov Ruska. Panujú oprávnené obavy o ich životy, preto žiadame aby boli oslobodení z britských rúk, aby boli ako svedkovia vypočutí príslušnými orgánmi OSN a aby bola zabezpečená ich sloboda a bezpečnosť. OSN by mala rozhodne žiadať vypočuť si osobne Skripalovcov predtým ako ich tajné služby naveky umlčia.

2. Čudujete sa prečo sa čudujeme, že koho to tam máte, vo svojich krajinách, za vládnych predstaviteľov?
Určite si pamätáte, že ešte za prezidenta Obamu  v roku 2013 bola v Sýrii kríza, kedy bol Bashar Assad obviňovaný z použitia chemických zbraní proti vlastnému civilnému obyvateľstvu. Vtedy sa naplno prejavila činnosť OPCW, ktorá presunula svoje aktivity do Sýrie a bola v roku 2013 ocenená aj za elimináciu sýrskych chemických zbraní Nobelovou cenou za mier. Od roku 2014 OPCW, táto rešpektovaná organizácia, združujúca 190 krajín sveta, ktoré pristúpili k Dohovoru  o zákaze vývoja, výroby, hromadenia zásob a použitia chemických zbraní a o ich zničení so sídlom v Haagu, garantuje zlikvidovanie všetkých chemických zbraní režimu prezidenta Assada v Sýrii. Samozrejme vieme, že OPCW sa nedarí zabrániť aby niektoré štáty, údajne aj Veľká Británia a USA, naďalej vyzbrojovali skupiny islamských teroristov chemickými zbraňami vyrobenými napríklad v chemickej továrni na jedy v Salisbury vo Veľkej Británii. Ale to by nemal byť dôvod aby západné štáty, ktoré sú potom sami zodpovedné za výrobu a dodávku týchto jedov do Sýrie obviňovali z chemických útokov na vlastné obyvateľstvo súčasný sýrsky režim. Domnievame sa, že problém útokov chemickými zbraňami v Sýrii skončí v okamihu ako USA, GB a Fr umožnia inšpektorom OPCW aby uskutočnili prešetrenie útokov v Gúte a na iných miestach a tiež žiadame aby OPCW uskutočnila kontrolu dodržiavania „Dohovoru“ a zničenie chemických zbraní a ich výrobných kapacít v rozvinutých západných krajinách, ktoré „Dohovor“ pravdepodobne porušujú. Vyzývame veľvyslancov aby tlmočili vo svojich krajinách naše rozhorčenie nad pokryteckou „chemickou“ politikou ich krajín, ktorú odmietame akceptovať!

3. Pri rannom útoku 14.4.2018 USA, Británie a Francúzska na Sýriu sýrska protivzdušná obrana zlikvidovala 71 zo 103 vypálených rakiet s plochou dráhou letu. Informoval o tom Generálny štáb RF, ktorý tiež povedal, že sýrske letiská, na ktoré USA so spojencami zaútočili, neboli poškodené. Taktiež nedošlo k žiadnym obetiam na životoch, ale len k materiálnym škodám. Treba upresniť, že sýrska PVO je cca 30 rokov stará, no napriek tomu dokázala Sýria väčšiu časť amerických a západných rakiet zostreliť. Musíme pogratulovať Sýrii k takémuto výbornému výsledku.

4. A teraz poďme k hľadaniu zodpovednosti.
Theresa May urobila rozhodnutie na základe tweetu Donalda Trumpa. Nepotrebuje na to mandát OSN a rozhodnutie britského parlamentu?
Francúzsky prezident nemá pravo začať vojnu bez mandátu OSN a bez súhlasu francúzskeho parlamentu podľa článku č.35 francúzskej  ústavy! Napriek tomu po vzhliadnutí videa Bielych prilieb na sociálnej sieti, Emmanuel Macron individuálne a nezákonne rozhodol o vojenskom zásahu v Sýri. Je namieste, aby  francúzsky parlament zahájil „impeachment“ prezidenta republiky podľa článku 68 francúzskej ústavy. Očakávame, že francúzsky parlament uskutoční v tomto zmysle všetky relevantné kroky.
Na druhej strane oceňujeme úsilie Donalda Trumpa, aby vojská USA opustili Sýriu a tým sa táto vojna skončila.

Vaše excelencie, aký to máte systém vlád vo svojich krajinách? Tomuto vy hovoríte demokracia? Veď rozhodujú u vás  jednotlivci ovládaní oligarchami, ktorí nerešpektujú ani platné medzinárodné pravidlá, ani nepotrebujú na vojenské napadnutie iného štátu rozhodnutie vlastného parlamentu o vypovedaní vojny! O tom, že sa tu už vôbec nejedná o rešpektovanie ľudských práv rovnako pre všetkých ľudí, o tom nemusíme vôbec hovoriť. Toto nemá nič spoločné s demokraciou!

Prosíme vás, aby ste tlmočili podporu občianskym protestom proti útokom v Sýrii,  proti vojnám a za mier, ktoré organizujú odvážni občania aj vo vašich krajinách. Zvlášť oceňujeme rozhodný postoj veteránov, ktorí na vlastnej koži zažili hrôzy všetkých vašich agresívnych vojen ale mali to šťastie, že neskončili na vašich tzv. vlasteneckých cintorínoch.

Odmietame mozgy vymývajúcu činnosť tzv. mainstreamových médií a budeme vytrvalo pracovať aby naše úsilie bolo aj proti ich vôli úspešné!
Nikto si nikdy nesmie myslieť, že je viac ako ten druhý. Mať rád ľudí, milovať ľudí, to je jednoduchý recept na šťastie a to musí chcieť dosiahnuť každý.

Svetová verejnosť sa zjednocuje proti vojnám, za MIER, ktorý je esenciálnou podmienkou pre spoluprácu všetkých krajín svetového spoločenstva. Aj my podporujeme úsilie o pozitívny svet s agendou zameranou na budúcnosť, aby sme pracovali na zabezpečení stabilného rozvoja, prosperity a rozkvetu celého ľudstva!
PROTI VOJNÁM ZA MIER!

Iniciatíva slovenských občanov za mier pri tejto príležitosti vyjadruje veľvyslanectvám svoj hlboký rešpekt.

Bratislava Mesto Mieru, 18.4.2018
Občania Slovenska, signatári listu a účastníci pochodu

.
Podpisy:

Peter Marček, poslanec NR SR, peter_marcek@nrsr.sk

Ing. Iveta Michalíková, conakry.iveta@gmail.com

Dáša Tonková, aschly@centrum.sk

PhDr., Mgr. Rastislav Blaško, rastis.blasko@gmail.com

MUDr. Peter Lipták, peter.liptak@vld.sk

.
Kópia na vedomie:
1. Prezident SR; 2. NRSR; 3. Vláda SR; 4. MZV SR; 5. Slovenské a zahraničné médiá

(foto a infografika autor)

Slušní ľudia nesmú mlčať! Demonštrácia proti vojne v Londýne.

 

#Radšej budem dnes aktívny,
ako zajtra rádioaktívny!

 

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Volebný kompas

19.03.2024

Každého človeka môžeme posudzovať podľa rôznych kritérií. Zhodnotiť jeho vlastnosti, ktoré sú navrstvené vo viacerých úrovniach. 1. Morálna úroveň čestný/nečestný – čestnosť človeka a teda aj politika by mala byť hodnotou u tejto profesie postavenou na piedestál. Pellegrini prezidentské voľby organizuje a súčasne v nich kandiduje. Vlastnú kandidatúru de [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 177
Celková čítanosť: 1243336x
Priemerná čítanosť článkov: 7024x

Autor blogu