Založ si blog

Vedenie VšZP ani ich vlastné matere nechápu a musia ich ubližovanie len tíško strpieť

Aké pozitíva a aké negatíva možno nájsť v súčasnej situácii v dnešnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku?

Autor fotografie je GR VšZP

A. Najvýznamnejšie pozitiva
Máme konečne prvý vyrovnaný rozpočet, štátu sa ekonomicky mimoriadne darí, poslanci si pridali po 1000€ mesačne a poisťovňa VšZP avizuje tento rok zisk už nie iba 70 ale až 110 mil €…. Toľko v krátkosti sa oplatí napísať o „pozitívach“ v štáte, ale či to pocítia pacienti aj v zdravotníctve?

B. Zreteľa nehodné negativa

1. Úmyselná likvidácia ambulantného sektora
Máme stále nerovnomernejšie financovanie ambulantného a nemocničného sektora.  V nemocniciach sú platy lekárov od 2000€ vyššie a je pripravené ich ďalšie zvyšovanie, v ambulanciách všeobecných lekárov ale tiež aj niektorých špecialistov zvýši lekárovi  po zabezpečení prevádzky ambulancie menej ako 1000€ mesačne. To je iba obrazom toho, ako chýbajú financie v ambulanciách, lekár musí najprv zabezpečiť celú prevádzku ambulancie a až na koniec mu niečo zvýši. Je to fakt úmysel uviesť ambulancie umelo do úpadku? Alebo čo toto znamená?  Neuveriteľné! Ako vplýva táto úmyselná demoralizácia na lekárov v praxi vidia všetci pacienti. Bohužiaľ sa iba pozerajú.

2. Reštrikcie v starostlivosti o chronicky chorých
VšZP na chronicky chorých už od 1.7.2018 dáva o 16€ ročne menej vo všetkých vekových kategóriách a v kategórii 65-85 ročných je dokonca aj základná kapitácia o 10-44 centov nižšia ako v referenčnej poisťovni Dôvera. Pritom práve na týchto pacientov dostáva VšZP 150 mil. euro ročne navyše z prerozdelenia zo súkromných poisťovní.
Ja mám takých pacientov  nad 65 rokov vo VšZP viac ako 500 to znamená, že o viac ako 10 000€ menej mi príde z VšZP do ročného rozpočtu na starostlivosť o túto najzranitelnejšiu časť mojich pacientov, než ako keby  boli v referenčnej poisťovni Dôvera. Preto žiadame dorovnať starostlivosť o chronicky chorých a starých pacientov.

3. Reštrikcie v starostlivosti o akútnych pacientov
Poisťovňa VšZP nehradí v ambulanciách vyšetrenie CRP, ktoré je pre lekára dôležíté pri rozhodovaní, či použije u chorého pacienta antibiotiká. Deň proti zneužívaniu ATB sme si pripomenuli 18.11.2018. Šírime osvetu proti nadmernému používaniu antibiotík, pretože hrozí rezistencia baktérií na antibiotiká. Dnes sa pomerne často stretávame s multirezistenciou, s proti antibiotikám odolnými baktériami a na tieto infekcie dnes ľudia už zomierajú. V tejto situácii VšZP odmieta podporiť nutnosť postupovať spoločne proti tejto závažnej hrozbe. Pacient si musí vyšetrenie CRP sám zaplatiť, aby potom VšZP mohla ušetriť na ATB. Žiadame iba umožniť riadnu starostlivosť o akútnych pacientov.

4. Reštrikcie pri vyšetrovaní v ambulanciách aj u poistencov EÚ, preventívnych činností a návštev.  Je neúnosné, že poisťovňa VšZP šetrí na svojich poistencoch ale aj na poistencoch z EÚ v našich ambulanciách kde sa to len dá. Bod preventívny, očkovací, nekapitovaný, poistenca EÚ, návštevný – všetko je podstatne nižšie ako v Dôvere a vôbec  to nepokrýva reálne náklady. Či k nám príde domáci pacient, alebo hoci cudzinec, tak Vy mu máte poskytnúť zdravotnú starostlivosť do finančného objemu cca 5€. Kvalitne ošetriť pacienta za cca 5€. Ak uvážime, že jedna minúta práce ambulancie všeobecného lekára  má reálnu hodnotu 1€, tak hneď vidno akú stratu nám vyrába VšZP a čo u nás zabezpečuje pre svojich poistencov.  5-minútové vyšetrenia? A prečo máme vykonávať aj prevencie pre poistencov štátnej poisťovne v menšom rozsahu a pre Dôveru vo väčšom rozsahu?
Žiadame poskytnúť financie potrebné na liečenie a riadne vykonávanie prevencií tak ako to máme garantované v referenčnej poisťovni Dôvera. Veď ako chce robiť ministerka zdravotníctva avizované preventívne programy keď jej VšZP rozbije jediné vojsko v ambulantnom sektore? Bez fungujúcej siete ambulancií predsa nemôže existovať riadna prevencia ani liečba.

Záver:
V situácii kedy  štát má vyrovnaný rozpočet, ktorý umožňuje aj podstatné zvýšenie platov poslancov a v štátnej poisťovni sa očakáva tento rok prekvapivo vysoký zisk (110 mil.), nevidíme dôvod na to, aby VšZP svojich poistencov zaradila do druhej kategórie poistencov a platila za ich zdravotnú starostlivosť podstatne nižšie platby. Za nižšie finančné objemy sa dá poskytnúť iba menej starostlivosti. Pritom všetci poistenci musia dodržiavať zákon a platiť odvody rovnako v stanovenej výške. Takže je jasné, že majú nárok aby všetky poisťovne pre rovnakých pacientov nakúpili rovnaký objem starostlivosti, bez rozdielu toho, v ktorej zdravotnej poisťovni pacienti sú.
Postup, kedy VšZP zo svojich poistencov  úmyselne a umelo vytvorila poistencov druhej kategórie, napriek tomu, že má prebytok  verejných zdrojov, je nezákonný.
Aj vlastné matere PhDr. Ľubice Hlinkovej, Ing. Milana Horvátha, JUDr. Petry Fialy a MUDr. Beáty Havelkovej musia riadne trpieť činmi týchto svojich detí, ktoré zjavne rozkladajú fungujúce zdravotníctvo na Slovensku.  Ale môže to byť pre pacientov VšZP útechou?

No a ešte jedna vec na záver:
Ak vedenia organizácií zastupujúcich cca 66% ambulantných lekárov spolu aj s ďalšími cca 18,5% lekármi sa už podrobili, kapitulovali, prijali nedostatočné financovanie ambulancií, tak  to má byť pre pacientov výhra? Znamená to v realite, že tieto ambulancie, pre nedostatočné financovanie, nebudú môcť poskytovať zdravotnú starostlivosť správne a v potrebnom rozsahu, čo môže ohroziť zdravie a životy ich pacientov. Zaujímavo vyzerá, keď sa títo kolaburujúci „vodcovia lekárov“ tľapkajú s GR VšZP PhDr. Ľubicou Hlinkovou, že ako dobre zlegalizovali prevod finančného balíku z odvodov pacientov zo starostlivosti do zisku. Veď „NAŠI“ potrebujú mať z pacientov čo najvyšší zisk. Je naopak nádejou pre pacientov, že ešte stále 15,5% ambulantných lekárov to nevzdalo, vzdorujú a bojujú za dofinancovanie ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Teraz je jasné kto bojuje za pacientov.

Brífing ZAP z 11.12.2018
https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/1857384-priamy-prenos-zvaz-ambulantnych-poskytovatelov-hovori-o-faktoch-a-mytoch-o-zdravotnej-starostlivosti

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Volebný kompas

19.03.2024

Každého človeka môžeme posudzovať podľa rôznych kritérií. Zhodnotiť jeho vlastnosti, ktoré sú navrstvené vo viacerých úrovniach. 1. Morálna úroveň čestný/nečestný – čestnosť človeka a teda aj politika by mala byť hodnotou u tejto profesie postavenou na piedestál. Pellegrini prezidentské voľby organizuje a súčasne v nich kandiduje. Vlastnú kandidatúru de [...]

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je v kauze neoprávneného čerpania agrodotácií vinná, dostala podmienku

16.04.2024 13:26

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

Martina Šimkovičová

Šimkovičová: Zákon o STaR je hotový, je plne v súlade s európskou legislatívou

16.04.2024 13:02

K pôvodnému návrhu zákona prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania 327 pripomienok, z toho 42 hromadných.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 177
Celková čítanosť: 1242381x
Priemerná čítanosť článkov: 7019x

Autor blogu