Založ si blog

Zbierame peniaze priamo od pacientov VšZP. Prestala im platiť zdravotnú starostlivosť.

Od dnes sú na dverách našej ambulancie oznamy o platení v hotovosti. Autor: P. Lipták

Vyberáme podľa cenníka, ale väčšinou to bolo dnes, iba 10€ za jedno vyšetrenie. Len ak je potrebné aj nejaké prístrojové vyšetrenie, tak pripočítame aj jeho hodnotu a tak jeden pacient z VšZP dnes už zaplatil 20€. Zatiaľ teda dávame pacientom zľavu, vyšetrenie v hodnote cca 20€ riešime za polovicu. Ale aj tak je to lepšie, ako u zmluvných špecialistov, ktorým dáva VšZP za jedno vyšetrenie iba 5€. Kardiológ, neurológ, psychiater, diabetológ… nám dnes môžu ocenenie našej práce mojimi pacientmi iba závidieť. Čo vlastne môžu špecialisti dnes poskytnúť pacientom vo vyšetrení po 5€?

Ako to funguje u nás v nezmluvnom vzťahu? Príde pacient, vyšetrím, ošetrím, napíšem lieky, lekársku správu, vyberiem peniaze podľa cenníka, dám bloček a tiež pacientovi dám žiadosť o preplatenie zaplatených bločkov v poisťovni a poučím ho, ako si ju má vyplniť aby mu vrátili v poisťovni peniaze. Nikto sa nečudoval zatiaľ, že musí platiť v hotovosti, každý rozumie tomu, že keď poisťovňa prestala financovať našu ambulanciu, tak z niečoho byť financovaná musí, inak by sme ju museli zavrieť. Nakoniec mnohí pacienti dnes chodia k zverolekárovi so svojimi miláčikmi a vedia, že bez pokrytia nákladov peniazmi, sa žiadna starostlivosť poskytovať nedá. Takže máme za sebou prvý deň. Zvykáme si na trošku väčšiu administratívnu záťaž, ale pomaly sa to učíme a ide nám to so sestričkou stále lepšie. Problémy ale nastávajú v poisťovni, hoci GR Ľubica Hlinková sa zaručila preplatiť všetko, okrem práce ambulancie. Lekár, sestrička, nájom a prístroje to Hlinkovú už vôbec netrápi. Ale neplatiť ani za lieky a za odbery?

Tlačová konferencia GR VšZP Hlinkovej a riaditeľky nákupu zdravotnej starostlivosti Havelkovej. Autor: Peter Lipták a Tablet. TV

Tak. Napriek verejnému sľubu, ktorým sa na tlačovej konferencii pred všetkými slovenskými médiami zaviazala osobne GR Hlinková, tak pracovníci VšZP odmietajú preplatiť bločky našim pacientom. Pracovníci sú jednoducho úplne zmätení. VšZP spôsobuje pacientom frustnú a frustrujúcu situáciu. Pacienti sú týmto jednaním poisťovne určite poškodení. Oni platia aj poisťovni, aj lekárovi a dokonca aj v lekárni. Lekárovi platia aby ich mohol ošetriť, ale poisťovni platia predsa preto, aby platila lekárovi a lekárni za lieky! Ale poisťovňa si ich peniaze necháva a lekárovi neplatí a dokonca nechce ani plniť prísľub svojej vlastnej generálnej riaditeľky a neplatí ani za lieky. Neviem či to nie je nejaký druh krádeže a mal by sa k tomu vyjadriť asi nejaký dobrý právnik. A prečo vlastne vznikol tento nezmyselný problém? My sme v nezmluvnom vzťahu iba preto, že poisťovňa celkom odmietla rokovať. Niekde tam u nich trčí môj návrh zmluvy, ale nič sa nedeje. Ani raz sme nerokovali, hoci máme ako partneri povinnosť zo zákona uzatvoriť medzi sebou zmluvu, tak aby pacient, ktorý platí odvody nemal u lekára už žiadne ďalšie výdavky. Nepochopiteľná vec.

A tak som si zavolal na pomoc pacientov. Moji pacienti spisujú Verejnú výzvu, ktorou sa obracajú na vedenie poisťovne VšZP a žiadajú, aby poisťovňa konečne začala rokovať o zmluve pre našu ambulanciu. Dnes je ešte len prvý deň, čerstvo po sviatkoch, ale už máme niekoľko desiatok podpisov. No uvidíme či bude vedenie VšZP ignorovať zákony, ktoré mu prikazujú rokovať so zmluvným lekárom svojich poistencov. Niekto by povedal, že je čudné, že tí pacienti aj platia lekárovi, aj sa mu podpisujú  a stavajú sa tak so svojim lekárom na rovnakú stranu rokovacieho stola proti poisťovni. Tuším si zoberiem zástupcov pacientov, pacientsku radu svojej ambulancie, aj na rokovania s VšZP, ak konečne nastanú. Aby sami pacienti mohli kontrolovať to, čo sa deje pri takýchto rokovaniach a čo sa deje v poisťovni s ich peniazmi. V poisťovni nemôžu mať predsa prístup k peniazom pacientov iba podnikatelia z jej vedenia a z dozornej rady, prepojení na našich politikov. Dnes v zdravotnom systéme pacient zdanlivo nemá žiadnu možnosť kontrolovať, ako poisťovňa nakladá s jeho odvodmi. No je asi najvyšší čas niečo vymyslieť. Spoločný rokovací tím lekára spolu s jeho pacientmi v poisťovni, je určite dobrý nápad a mnohí moji pacienti sa už tejto myšlienky aktívne chytili. Totiž platba z poisťovne ambulantnému lekárovi predsa zabezpečuje to, aký objem starostlivosti môže lekár pacientom poskytovať.

Je nemysliteľné, aby VšZP dávala na starostlivosť o chronicky chorých až o 40% menej finančných prostriedkov, než dnes dáva referenčná zdravotná poisťovňa Dôvera a robila tak zo svojich poistencov pacientov druhej kategórie. Je ešte menej predstaviteľné, že poisťovňa VšZP oceňuje ambulantných lekárov tým viac, čím nenej sa starajú o pacientov, to znamená, čím menej liekov predpíšu a čím menej vyšetrení im urobia tým im dáva lepšie hodnotenie. Vedenie tejto poisťovne vôbec nezaujímajú medicínske kritériá kvalitnej ambulantnej liečby. Nuž, ako keby sa zameriavala iba na to, nasmerovať každého pacienta, čo najskôr do nemocnice.
Takúto zmluvu, poškodzujúcu mojich pacientov, ja v žiadnom prípade nemôžem podpísať a preto musíme rokovať. Poisťovňa musí vysvetliť mne aj mojim pacientom, čo vlastne reguláciami, ktoré poškodzujú zdravie pacientov chce dosiahnuť!
A taktiež, keďže všetci poistenci platia odvody v rovnakej výške, kde sa stráca z VšZP 40% peňazí určených na starostlivosť o chronicky chorých? Do zisku? Áno VšZP sa už pochválila nárastom zisku z odvodov pacientov za rok 2018, na pekných 110 miliónov. A pritom v ambulantnom sektore chýbajú peniaze. No čo k tomu dodať. Už len text verejnej výzvy mojich pacientov vedeniu VšZP:

My pacienti, týmto verejne vyzývame Generálnu riaditeľku VšZP Ľubicu  Hlinkovú a vedenie VšZP, Panónska cesta 2, 85102 Bratislava, aby bez prieťahov začala rokovať s našim zmluvným lekárom, MUDr. Petrom Liptákom a uzavrela s ním riadnu zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Podporujeme svojho lekára v tom, že odmietol podpísať diktovanú zmluvu, v ktorej sa mal zaviazať, že bude lepšie hodnotený poisťovňou VšZP, iba keď nás pacientov bude menej liečiť. To znamená že poisťovňa VšZP,  tým lepšie hodnotí ambulantného lekára, čím tento predpisuje menej liekov a ordinuje menej vyšetrení, to znamená tým horšie pre pacienta. Takúto reguláciu namierenú proti nám pacientom odmietame. Takisto požadujeme aby poisťovňa VšZP hradila starostlivosť o chronicky chorých pacientov na úrovni ostatných poisťovní. Nie je predsa možné aby poisťovňa VšZP poskytovala na chronicky chorých až o 40% nižšie platby ako poisťovňa Dôvera. Takýto postup poisťovne VšZP nás určite poškodí. Platíme odvody v rovnakej výške ako poistenci ostatných poisťovní, a preto odmietame byť poistencami druhej kategórie!

podpisy…
V celom tomto boji je najdôležitejším faktorom človek-pacient a starostlivosť o jeho zdravie. My lekári, ako strana s neochvejnou morálnou integritou, právo človeka-pacienta na zdravie, nemôžeme ignorovať.

Volebný kompas

19.03.2024

Každého človeka môžeme posudzovať podľa rôznych kritérií. Zhodnotiť jeho vlastnosti, ktoré sú navrstvené vo viacerých úrovniach. 1. Morálna úroveň čestný/nečestný – čestnosť človeka a teda aj politika by mala byť hodnotou u tejto profesie postavenou na piedestál. Pellegrini prezidentské voľby organizuje a súčasne v nich kandiduje. Vlastnú kandidatúru de [...]

Čí marketingový produkt je Pelle?

12.03.2024

Mali sme tu Kisku – kriminálnika, ktorý sa stal prezidentom podvodom. Máme Čaputovú, ukrajinskú nacistku, ktorá sa stala prezidentkou, samozrejme, ako inak, podvodom. A teraz vidíme pechoriť sa Pelleho. Pelleho dvojjediného, predsedu parlamentu, aj prezidenta SR? Už 10 rokov nás vyššie menovaní lúzri viedli do záhuby a teraz sa máme prepadávať ďalších 5 rokov v [...]

Korčok (p)rezidentom

20.02.2024

Slovensko má naozaj „šťastie“. Významný realizátor americkej zahraničnej politiky náš pán Ivan Korčok hýbe Slovenskom podľa nôt z USA. Slušne, ale rozhodne! On, ktorý má s prezidentom Bidenom spoločný dokonca aj stav mysle, sa rozhodol kandidovať za jeho rezidenta na Slovensku a pokračovať po Kiskovi a Čaputovej ešte úspešnejšie v náročnej službe pre americkú [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 175
Celková čítanosť: 1235031x
Priemerná čítanosť článkov: 7057x

Autor blogu