Ďalších 100 miliónov madam Slováková?

7. februára 2018, Peter Lipták, Názory

Nuž keď niekto robí veci, ktoré neprinášajú úžitok ani pacientom ani zdravotníkom tak sa zákonite kúpeme v krachu. A to sa tu aj deje. Prvých 100 mil našich € je fuč. Vlastne nie je fuč, len zmenilo majiteľa. A čo sa bude diať ďalej?

Prečo sa, po absorbovaní prvej 100 miliónovej tranže, Druckerovo eZdravie zo štartu nikam neposunulo?
Dnes je zapojených 8% lekárov. Teda 0,08 zaokrúhlene 0,10. To možno zaokrúhliť smelo aj na 0.

1. Náklady
Lekári dostali na pripojenie z tých 100 mil € iba symbolické prostriedky, nemajú vyhovujúci hardvér ani softvér, ani internetové pripojenie. Keď obstaranie takýchto podstatných položiek nebolo v rozpočte projektu tak ako to vlastne má fungovať?

2. „Prínosy“
Pripojenie do projektu neprináša ambulanciám žiadny úžitok ale naopak stratu času a financií. Ak sa niektoré ambulancie nadšencov aj na vlastné náklady pripojili tak zistili, že namiesto úspory času a byrokracie, denne stratia cca 100 minút na klikaní, čakaní na odozvu serverov, na papieroch, ktorých eZdravie vyžaduje vytlačiť raz toľko ako doteraz. O 100 minút menej na pacientov denne? No a ekonomické vyjadrenie eZdravia? Jedna minúta práce ambulancie má hodnotu 1€. Strata 100 minút denne znamená stratu 100€denne. Takže ambulancie, ktoré sú zapojené si dobrovoľne ordinujú sankciu 2000 € mesačne.

3. Fenomén Drucker vtláča zdravotníctvu vlastný charakter
Údajne je dobre, že Drucker nie je doktor medicíny ale krízový manažér. On sa pravdepodobne učil manažovať na procesoch v ekonomike. Všetci predsa pochopíme, že to je spravidla tak, že výrobné firmy sa usilujú inovatívnymi opatreniami znižovať svoju výrobu. Čím menej sa vyrobí tým lepšie. Drucker je generálny riaditeľ firmy, ktorý v nej znížil výrobu o 20% a teraz za to očakáva od majiteľa medailu. Teda čím horšie tým lepšie je krédo tohto Potemkina, ktorý uvádza zdravotníctvo do stále väčšieho zmätku.

4. Servery
V poslednej dobe boli ohrozené servery eZdravia v Británii, v Dánsku, v Nórsku, v Estónsku. V Nórsku hackeri odcudzili zdravotné záznamy približne 2,9 milióna ľudí z celkového počtu 5,2 milióna obyvateľov. Sú to pokročilí zločinci, ktorí majú všetky nástroje a schopnosti vykonať takýto útok kdekoľvek na svete. Zdravotné dáta majú na čiernom trhu 60x vyššiu hodnotu ako dáta z bankomatových kartičiek klientov. Za tieto dáta sú ochotné zaplatiť rôzne tretie strany ako životné poisťovne…tajné služby, ale predovšetkým sú to zločinci obchodujúci s ľuďmi. Celosvetovo sa rozmáha trh s deťmi a trh s orgánmi pre bohatých klientov.

No a minister Drucker spolu s riaditeľom NCZI Blaškovitšom pracujú usilovne na tom aby mohli byť aj naše zdravotné dáta ponúknuté tejto skupine pokročilých zločincov pripravené ako na tácke. Lebo treba ísť vpred k svetlejším zajtrajškom. Skutočne?

5. Trestnoprávne pozadie
Je známe, že v kauze eZdravie padlo niekoľko trestných oznámení. Je predsa len nápadné, že štát vynaložil z vlastných zdrojov a zo zdrojov získaných z EÚ cca 100 mil € a za to zatiaľ neobstaral žiadnu hodnotu. Ako keby v stratégii Ministerstva financií a zdravotníctva „Hodnota za peniaze“ bola nejaká neznáma chyba, vinou ktorej nám zmiznú milióny bez výmeny za hodnoty.

6. Záver
No a opäť tu máme systematickú prácu parlamentu, včera sa pohrali naši pacienti v parlamente so sankciami pre lekárov za nepripojenie sa do eZdravia a schválili v zákone o „radiačnej ochrane“ ich zníženie z 3000€ na 200€. Nuž derú sa mi do očú slzy vďaky.