Víťazí „červená“-zlá správa zo zdravotníctva

4. februára 2019, Peter Lipták, Chorobníctvo Chudobníctvo Kalavská

Keď sa investuje viac do ambulancií, ľudia zostávajú zdraví, kopec chorôb tak nenarastie. Kalavská to robí presne naopak.

Od 1.2.2019 som musel podpísať násilím mi vnútenú zmluvu s VšZP. Týmto sa podarilo ministerke zdravotníctva Kalavskej prevalcovať na Slovensku kompletne celý ambulantný sektor, nastavením regulácií tak, že viac zaplatené dostane ten ambulantný lekár, ktorý poskytne pacientom menej liekov, menej vyšetrení a menej konzultácií u špecialistov. Kalavská takto umelo, utlmovaním starostlivosti o chronicky chorých v ambulanciách, chce spôsobiť v oveľa väčšej miere presun zdravotnej starostlivosti z ambulancií do nemocníc, kde sa majú hromadiť zanedbané a neriešené stavy z ambulancií.

Keď som si mal vybrať medzi dvomi zlami, teda medzi zlou zmluvou, ktorá zakladá chronické poškodzovanie zdravia mojich pacientov a vedie k plytvaniu verejnými zdrojmi a situáciou, ktorú som zažil v  januári 2019, kedy vedenie VšZP si dovolilo surovo, bezprostredne a akútne ohrozovať obštrukciami životy mojich pacientov, znemožňujúc mi riadne vykonávať moje lekárske povolanie, tak som si vybral samozrejme podpis aj takejto nadiktovanej zmluvy. Ochránim pacientov pred hrozbou akútneho ohrozenia života a získame čas na premyslenie postupu ako zabrániť aj chronickému ohrozeniu. Zodpovednosť za porušovanie zákonov plnou mierou musí znášať vedenie VšZP. Podal som podnet na generálnu prokuratúru aj na ÚDZS. Tak po energickejšom proteste v januári, kedy som upozornil na tento závažný problém, teraz nastal čas pokračovať trpezlivo a vytrvalo po tejto ceste, s cieľom dosiahnuť koniec rozvratu ambulancií, aby sa mohlo začať postupné zlepšovanie výsledkov zdravotnej starostlivosti v SR.