Matovičove bakšiše

7. apríla 2020, Peter Lipták, COVID Hrozby Matovič

Nepochybne sieť cca 2000 všeobecných lekárov a 1500 pediatrov je dnes v prvej línii nasadených proti pandémii COVID. Polovica z nich je súčasne vo veku 60-91 rokov a sú medzi nimi aj multimorbídni pacienti. Tak vlastne títo lekári patria k najrizikovejšej skupine, ktorá je nepochybne zámerne nasadená priamo do prvej línie boja so smrteľnou infekciou. Samozrejme, ak by mali ochranné pomôcky, tak je to všetko v najlepšom poriadku. Je to nebezpečné, ale je to naša práca a my sme tu na to, aby sme túto nebezpečnú činnosť pre spoločnosť vykonávali. Ale bez ochranných pomôcok, pri známom riziku, ktoré dnes hýbe celým svetom?  Ide im o to aby sme sa nakazili a zomreli? A tak, aby sa mohla dokončiť stratifikácia zdravotníctva podľa ministerky Kalavskej, postavená na stratení sa ambulantného segmentu z nášho zdravotného systému? Matovič po Kalavskej zdá sa, že ťahá reformu zdravotníctva tým istým smerom, k likvidácii ambulancií. Len Matovič sa rozhodol pre expresívnejšiu cestu fyzickej likvidácie ambulantných lekárov a umne na to využíva dnešnú epidémiu. No to ale nie je všetko. Rozhodne mu ide v zdravotníctve predovšetkým o nákupy. Nákupy štátu v zdravotníctve totižto na Slovensku skrývajú pre úradníkov odjakživa zlatú baňu a asi preto, v nakupovaní v zdravotníctve, náš štát predstihol aj USA a je v tejto disciplíne na prvom mieste na svete.

No posúďte sami:
Firma Steberg z Topolnice pri Galante ponúkla vláde, že bude vyrábať na dovezenej linke z Turecka respirátory najvyššej triedy FFP3 v cene 5,70€, za pol roka predpokladajú, že sú schopní vyrobiť 5,4 mil kusov. Tento potrebný tovar nakupovali za vlády Petra Pellegriniho Štátne hmotné rezervy (ŠHR) pod vedením Kajetána Kičuru po cca 8 €, za vlády Igora Matoviča dnes nakupujú po 12 až 14 € za kus. Toto je asi ten pravý dôvod prečo Igor Matovič potreboval Kajetána Kičuru, ako celkom prvý krok svojej novej vlády, mediálne zarezať. Napríklad rozdiel medzi 8 a 14 je 6 (pri dovoze) a medzi 6 a 14 je 8 (pri výrobe na Slovensku). V tomto prípade sú 6 €, alebo 8 € za kus tzv. Matovičove bakšiše. Tu je pekne vidieť ako sa nakupuje zo štátneho a prečo na Slovensku chce každý vládnuť.
1. Tovar sa nakúpi vo vzdialenom štáte z výroby za cca 5 €. Dovezie sa na Slovensko a máme tak jeho koncovú cenu cca 8 €. Po dohovore tovar ŠHR nakúpia za 14 € kus. Matovičov bakšiš pri tomto spôsobe nakupovania je 6 € na jeden kus, pri napríklad 1 mil dovezených respirátorov, to je 6 mil € bakšišu pre Matoviča.
2. Tovar vyrobí domáca firma tak, že jeho koncová cena je 6€. Po dohovore tovar ŠHR nakúpia za 14 € kus. V tomto prípade súhrnný Matovičov bakšiš činí 8 mil € pri dodávke 1 mil kusov respirátorov FFP3 najvyššej kvality. A sľúbili dodať 5,4 mil. za 6 mesiacov.
No aby sme boli spravodliví voči Matovičovi, on tento biznis iba zastrešuje, je tou osobou, ktorá za tento biznis nesie zodpovednosť pred zákonom. Potrebné kroky organizuje a vykonáva rozrastený Matovičov klan. Asi aj preto možno na Igorovi Matovičovi pozorovať časté známky duševnej instability.

No nejedná sa iba o respirátory, obstarávajú sa aj laboratórne testy, kde je ignorovaná ponuka košickej firmy  DB Biotech, ktorá by vedela pokryť potrebu Slovenska domácimi testami za polovičnú cenu a vláda radšej nakupuje cez vlastné firmy. Tu má rozhodujúce slovo vedec a úspešný biznismen v jednej osobe, Róbert Mistrík, ktorý je zvyknutý točiť veľké peniaze. Napríklad súkromným spoločnostiam vláda zvýšila platbu za vyšetrenie z 30 € na 48 €. Aký je v tomto prípade Matovičov bakšiš, či pardon konštanta? Naviac rýchle protilátkové testy, ktoré by umožňovali diagnostikovať COVID na mieste pri pacientovi v ambulanciách a ktoré preto v ambulanciách potrebujeme, Igor Matovič podľa vlastných slov vyhodil do Dunaja a blokuje nákup ďalších. Opäť vidno, že ambulancie nepreferuje. Asi preto aby nahrabal ešte viac biznisu do súkromných laboratórií.
No a máme tu aj pľúcne ventilátory, ktoré vyrábajú v Starej Turej a ponúka sa aj unikátne využitie patentu prof. Viliama Doniča z LF z Košíc. Všetko domáce výrobky a nápady, produkty našich šikovných slovenských hlavičiek a ručičiek. Tak o tie tiež nemá naša vláda záujem? Nakupovať? Obstarávať? Podporiť?

A prečo má Igor Matovič až tri plačovky za deň? Nuž asi potrebuje ľudí vystrašiť až k plaču, lebo miera strachu v tomto prípade koreluje s veľkosťou trhu s dezinfekčnými prostriedkami, s predajom rúšok a respirátorov, laboratórnych testov presmerovaných do súkromných laboratórií… . Trhové ceny všetkých týchto produktov sú dnes násobne premrštené práve vďaka strachu, hystérii a panike. Marketingové využitie strachu, hystérie a paniky v biznise je, zdá sa, Matovičova špecialitka. Premyslene používa od najslabších po tie najsilnejšie marketingové nástroje, vrátane nápadu, ktorý sa nečakane zrodil na tlačovke z jeho vlastnej hlavy, keď navrhol na Slovensku „blackout“, čo prekvapilo a vystrašilo nielen obyčajných ľudí ale aj členov krízového štábu a priemyselníkov.
Naložiť poriadny bakšiš si veru Matovič zaslúži.