Kompas ľudskosti

3. marca 2022, Peter Lipták, mier Spoločnosť Spravodlivosť

Hodnoty EÚ, teda  ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát a ľudské práva sú dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Základom našej spoločnosti je ich rešpektovanie.
Sú to naše hodnoty, ich dodržiavanie musí byť samozrejmosťou v jednotlivosti aj vo vzájomnom súlade, tvoria náš kompas ľudskosti, aby nikto z nás nezablúdil.

Toto je kompas ľudskosti!
Ľudská dôstojnosť – správame sa rovnako dôstojne ku každému človeku, teda rešpektujeme jeho ľudskú dôstojnosť, a to nás robí dôstojnými a dôstojnosti hodnými občanmi EÚ a sveta.
Sloboda – rešpektujeme slobodu každého človeka a rovnako žiadame rešpektovať aj svoju vlastnú slobodu.Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok.Sloboda prejavu a presvedčenia sú vyhlásené za najvyšší cieľ ľudstva.
Demokracia –
vláda ľudu, vláda väčšiny. Politický systém alebo zriadenie, v ktorom je zdroj štátnej moci ľud a platí, že menšina sa podriaďuje väčšine. https://sk.wikipedia.org/wiki/Demokracia. Náš politický systém.
Rovnosť ľudí v dôstojnosti, v slobode, v povinnosti dodržiavať pravidlá, ale mať rovnako aj nárok, aby sa pravidlá dodržiavali voči každému rovnako. Rovnaký nárok na život v  mieri, na vzdelanie, na prístup k informáciám či na vyjadrovanie a šírenie svojho názoru.
Zákon – dodržiavanie dohodnutých pravidiel. Dodržiavanie subsidiarity právnych predpisov: prednosť majú medzinárodné zmluvy a dohovory, nasleduje ústava, potom obyčajné zákony, vyhlášky a ostatné právne normy.
Ľudské práva – dodržiavanie ľudských práv podľa medzinárodných dohovorov má prednosť pred vnútroštátnou legislatívou, pričom obmedziť ich,  v zdôvodnených prípadoch, možno iba zákonom.
Zákonom nad zákony je Všeobecná deklarácia ľudských práv  OSN, ktorá uznáva prirodzenú dôstojnosť a rovnaké a neodcudziteľné práva všetkých členov ľudskej rodiny, čo je základom slobody, spravodlivosti a mieru na svete. Neuznanie ľudských práv a pohŕdanie nimi vedie k barbarským činom, ktoré urážajú svedomie ľudstva. Vybudovanie sveta, v ktorom ľudia zbavení strachu a núdze sa  tešia slobode prejavu a presvedčenia, bolo vyhlásené za najvyšší cieľ ľudstva.
https://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/slo.pdf  Napokon v EÚ platí Charta základných práv Európskej únie, ktorá ako prvé právo uznáva právo na život každému človeku rovnako.  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:12016P/TXT&from=LT
Tak, toto je kompas ľudskosti!