Založ si blog

Dobre ukrytá duševná choroba

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”.
.
Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 – 9 rokov), idiociu (IQ 20 – 34, mentálny vek 3 – 6 rokov) až po hlbokú idiociu (IQ pod 20, mentálny vek menej než 3 roky). Každému je jasné, že debil, imbecil, ani idiot by nemal pracovať ako učiteľ, nemal by pôsobiť v médiách, ani by nemal byť verejne činnou osobou, napríklad poslancom, členom vlády, predsedom vlády, či prezidentom. Takto angažované osoby by mali bez diskusie dosahovať mentálny vek dospelých a je legitímnym očakávaním verejnosti, že napríklad predseda vlády, či prezident majú IQ nad 130.
Avšak nie číslo IQ dosiahnuté v osobnostnom teste inteligencie je najdôležitejšie. Dôležitejšie je sociálne IQ merané životom toho ktorého človeka, teda výsledkami jeho práce a užitočnosťou jeho činov pre spoločnosť.
Máme však aj menej známu duševnú chorobu, diagnózu F74 – Disociácia (rozštiepenie) inteligencie. Je dobre ukrytá v klasifikácii duševných chorôb, venuje sa jej málo pozornosti, respektíve sa o nej vôbec nehovorí. Pri tejto poruche existujú v jednej hlave súčasne dve mysle (dva rozumy). Jedna môže byť vysoko inteligentná s vysokým číslom IQ, ale druhá môže trpieť rôznym stupňom duševnej zaostalosti  s veľmi nízkym číslom IQ. Paradoxne u týchto osôb s nadpriemernými výsledkami v IQ teste inteligencie zisťujeme, že v sociálnej oblasti, v dôležitých veciach reálneho života, sa títo ľudia správajú prakticky ako debili, imbecili, či dokonca idioti, pretože ich správanie vykazuje významnú, život spoločnosti ohrozujúcu poruchu. Je záhadou prečo v ich rozštiepenom duševne preberá v dôležitých životných veciach riadenie tá menejcennejšia časť ich rozumu, pričom  tá inteligentnejšia je v útlme. Preto sa v konečnom súčte  títo ľudia správajú ako debili, imbecili, či idioti, hoci podľa testovania majú IQ dospelých.
Dnes nie je zriedkavosťou naraziť na takéhoto praktického debila, imbecila, či idiota, paradoxne s IQ vyšším ako 130. Najmä v médiách, na vysokých školách s humanitným zameraním, ale aj u pospolitého občianstva v Bratislave, Prešove, Poprade, Košiciach je v súčasnosti pretlak pacientov s disociáciou inteligencie.
Ako ich spoznať?
Ich myslenie a ich správanie je disociované a zamerané na zničenie svojej vlastnej spoločnosti, a tým aj seba samých. Celkom stratili pud sebazáchovy. Nechápu jednoduchú vec, že jednotlivec sa môže mať dobre iba v spoločnosti, a len ak sa má dobre celá spoločnosť. Teda každý musí robiť to, čo je dobré pre neho samého a súčasne aj pre systém (spoločnosť). Nikde sa nemôže mať človek tak dobre ako v takto usporiadanej súdržnej spoločnosti, dôkladne previazanej putami ľudských vzťahov.
Progresívni liberáli, naopak, v základných otázkach života a smrti, vojny a mieru, pravdy a klamstiev, priateľstva a nepriateľstva zaujímajú a s typickou agresivitou prezentujú nenávistné deštruktívne, protispoločenské postoje. Problémom je, že mladí progresívci nie sú ochotní diskutovať.  Žijú vo svojich dogmách, ktoré považujú za svätú pravdu ako šialenci zameraní proti humánnemu a civilizovanému spoločenskému vývoju.
.
Ich názory v kocke:
1. Klamstvá, bludy, halucinácie a konfabulácie. Vojna je mier, na Ukrajine nie je nacistický režim, ale demokratický, na Ukrajinu treba dodávať zbrane. Chcem mier, preto som prispel na zbierku na muníciu, aj na tank. Chcem mier, preto súhlasím s bombardovaním Juhoslávie, Iraku, Afganistanu, rozvratom Líbye… Chcem mier preto podporujem USA vo vojnách proti Rusku, proti Iránu, proti Číne… Chodím protestovať proti vláde, ktorú si zvolila väčšina v demokratických voľbách…
2. Green deal (zelená lož) – planéta sa otepľuje,  plyn života CO2 je plyn smrti, elektromobily sú ekologické, vojny sú ekologické…kaleráby sú elektrické…
3. Rodový guláš v hlave – podporujem aktivity politickej LGBTI sekty, žena je muž a muž je žena, deti nemajú právo mať rodičov, potrat je základné ľudské právo, podporujem Istanbulský dohovor  – uzákonenie nenávisti voči deťom a ženám…
4. Cenzúra sa zakazuje,  obmedzovanie a ignorovanie názorov označkovaných podľudí (konšpirátorov), ich vymazanie najprv zo sociálnych sietí a neskôr aj zo života,  je nevyhnutné pre blaho spoločnosti. Konšpirátori sú novodobí otroci a nemajú čo mať základné ľudské práva.
.
Kto zdieľa tieto a podobné názory,  je postihnutý disociáciou inteligencie s významnou poruchou správania. V skutočnosti potrebuje neustálu psychiatrickú starostlivosť, dohľad a liečbu. Rovnako ako normálny debil, imbecil a idiot, tak aj disociovaný debil, imbecil a idiot by nemal zastávať v spoločnosti významnejšie miesto, najmä nie vo verejnom živote, ani v médiách, v školstve, ani v iných inštitúciách.
.
Problémom slovenského zdravotníctva je,  odkiaľ vziať kapacity na zvládnutie dnešného chorého duševného stavu spoločnosti. Zdravotníctvu a školstvu, teda starostlivosti o ľudské zdroje, by mal štát venovať oveľa väčšiu pozornosť. Konečne by sme sa mali dožiť vzniku štátnej zdravotnej, ale aj štátnej školskej a rodinnej politiky a definovania ich priorít. Vzdelávacej a rodinnej preto, lebo korene dnešného, plošne veľmi zlého, duševného stavu mladých ľudí sú v dnešnom systéme vzdelávania v školách a výchovy detí v rodinách.

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Volebný kompas

19.03.2024

Každého človeka môžeme posudzovať podľa rôznych kritérií. Zhodnotiť jeho vlastnosti, ktoré sú navrstvené vo viacerých úrovniach. 1. Morálna úroveň čestný/nečestný – čestnosť človeka a teda aj politika by mala byť hodnotou u tejto profesie postavenou na piedestál. Pellegrini prezidentské voľby organizuje a súčasne v nich kandiduje. Vlastnú kandidatúru de [...]

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1248528x
Priemerná čítanosť článkov: 7014x

Autor blogu