Založ si blog

eZdravie? Stop bezhlavej, neefektívnej a predraženej „Potemkinovej dedine“

Hlasovanie pre ambulantných lekárov pokračuje. Ste pripojený do eZdravia? Výsledky z 18.1.2018.

To, že pacienti budú zapojení až od 1.1.2022 (majú byť k tomuto termínu vybavení eOP) iba podčiarkuje absurdnosť tohto tzv. eZdravia.

Rád by som upriamil pozornosť na uvažovanie v súvislostiach.

Ak by bol projekt postavený tak aby ušetril lekárovi napríklad 30 minút denne, tak tento fakt sám osebe by lekárov pritiahol aby sa do neho zapojili a žiadne sankcie nie sú potrebné.

Ak ale je projekt postavený tak, že zoberie lekárovi 100 minút denne, to znamená zníženie pracovnej kapacity ambulancie o 20%, tak samozrejme sa do neho môže dobrovoľne zapojiť iba blázon a preto treba sankcie.

Ak pán Blaškovitš z NCZI nevie prepracovať projekt na taký, aby priniesol lekárovi 30 minút a stačilo by aj 10 minút denne, prosto musí tam byť nejaký prínos, tak nech sa čo najrýchlejšie porúča a neprepracuváva svoj sankčný projekt.

Najväčšou sankciou pre lekára je dnes zapojenie sa do tohto projektu.

Musíme vychádzať z toho, že jedna minúta práce lekára má hodnotu cca 1€.
Ak by lekár zapojením do projektu získal 30€ denne to znamená 150€ týždenne a 600€mesačne tak iba blázon by sa nezapojil.A keby pán Blaškovitš vymyslel projekt, ktorý ušetrí lekárovi 100€ denne tak to by bolo asi na nomináciu na Nobelovu cenu.

Ak ale dnes zapojený lekár má stratu denne 100€ (100minút), tak mesačne má stratu 2000€. No a do takejto straty predsa nikoho dobrovoľne nezískate, keďže takáto strata je sama o sebe pre ambulanciu likvidačná.

Pán Blaškovitš by nemal prepracovávať sankcie ale prepracovať projekt, aby  sa zo stratového (-100€ denne) dostal do ziskového (aspoň +10 až +30 €/denne).

Takže aj keď je dnes problém finančný v tom, že MZSR, poisťovne ani NCZI nevyčlenili žiadne financie na prevádzku projektu do ambulancií, tak celé by sa to mohlo samofinancovať nastavením dizajnu projektu tak, aby zvyšoval efektivitu starostlivosti s finančným efektom ako som uviedol, ktorý by prišiel s ušetreným časom. Lekári by sa do toho len tak hrnuli.

V súvislosti s eZdravím dosť pikantne pôsobí aj súčasné úprimné nariekanie ministra Druckera v médiách nad nedostatkom ambulantných lekárov..
Oni vedia, že majú nedostatok lekárov a preto lekárov nútia do projektu eZdravie, ktorý ich existujúcu pracovnú kapacitu zníži ešte o 20%. Je tu reálny nedostatok lekárov a ten by sa dal riešiť naopak práve dobre fungujúcim systémom eZdravie, ktorý by zvyšoval kapacitu súčasných ambulancií.

Nie je to o tom, že by sa lekári nechceli zapojiť ale tento projekt neplní žiadne funkcie, ktoré by mal projekt eZdravie splniť ale plní práve opačné funkcie.

Lekári, ktorí sa venujú eZdraviu dlhodobo presne vedia poradiť ako by to malo vyzerať, pretože poznáme projekty fungujúce u kolegov v iných krajinách a poznáme aj špecifiká nášho zdravotného systému.  Ale nás sa nikto nepýta.

Vnímam so znepokojením, že títo ľudia, ktorí dnes riadia zdravotníctvo neakceptujú záujem pacientov na dobrom fungovaní zdravotníctva a o skutočné riešenie problémov nemajú záujem.

Fotografia a infografika autor článku.

 

Statočný Kotlár versus WHO

12.06.2024

Protikovidové opatrenia si experti, o ktorých sa opieralo WHO, vycucali z prsta píše dnes mainstream v Británii aj USA (1). Kedy aj u nás v SME, N-ku či Aktualitách sa to dozvieme? . To, ako WHO tragicky zlyhalo, je vážny dôvod, aby sa v žiadnom prípade právomoci WHO nerozširovali. Táto organizácia sa zmenila, dostala sa pod kontrolu farmabiznisu a niektorých politických [...]

Euroidiocia v medicínskej praxi

05.06.2024

Vraj – očkovanie proti kovidu Osobitný príklad vystupňovanej euroidiocie bolo očkovanie proti kovidu. Kovid bola obyčajná viróza podobná chrípke. Zaujímavý fakt je, že kde bol diagnostikovaný kovid, tam sa celkom vytratila z populácie chrípka. Akoby sa len pozmenil diagnostický test toho istého ochorenia(4). Ako som si overil vo vlastnej praxi, pri včasnej ambulantnej liečbe [...]

Návrh na rozpustenie politickej strany Progresívne Slovensko

24.05.2024

(Skrátená verzia úradného podania osobne podaného na GP 20.5.2024) . Dôvody na tento návrh som zhrnul nasledovne: . 1. Útok PS na najzákladnejšiu demokratickú hodnotu – slobodu prejavu Ústava SR zaručuje právo každého slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie. Možno prijať akúkoľvek informáciu, pravdivú i nepravdivú, a Ústava SR ponecháva na [...]

Wes Moore

Guvernér Marylandu udelil hromadnú milosť 175-tisíc ľuďom. Najviac v histórii USA

17.06.2024 21:14

Podľa vlastných slov má v úmysle napraviť "desaťročia škôd".

Si Ťin-pching / Vladimir Putin /

Šéf NATO hovorí o sankciách pre Čínu, pokiaľ bude naďalej podporovať Rusko

17.06.2024 21:00

Peknig tvrdí, že ani jednej krajine v rámci konfliktu neposiela smrtiace zbrane na rozdiel od krajín Západu.

Peru, drogy, kokaín

Rekordný nemecký nález kokaínu: na trhu by mal hodnotu 2,6 miliardy eur

17.06.2024 19:38

Nemeckí vyšetrovatelia dostali tip na kontraband od kolumbijských úradov.

fregata,  Admirál Gorškov

Ruské vojnové lode opustili Havanu

17.06.2024 19:21

Žiadne z týchto plavidiel nemalo na palube jadrové zbrane, čo potvrdili aj Spojené štáty.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 181
Celková čítanosť: 1266313x
Priemerná čítanosť článkov: 6996x

Autor blogu