Založ si blog

Recept Penty na „slušný“ zisk z verejných zdrojov

       Verejný ambulantný sektor poskytuje zdravotnú starostlivosť viac ako 200x efektívnejšie než reťaz polikliník ProCare. Nedochádza pri financovaní polikliník ProCare k porušovaniu základnej povinnosti pri správe cudzieho majetku?

Partner Penty zodpovedný za zdravotníctvo Eduard Maták 7.6.2017 v Trende  informoval, že poplatky ktoré platia v ProCare pacienti (v priemere 500 € ročne) tvoria 25%  tržieb v ProCare. Z toho vyplýva, že ročne na jedného pacienta v ProCare majú spolu tržby cca 2000€. 1500 € dokážu dostať zo zdravotných poisťovní? Ale napriek tomu ako ďalej informoval pán Maták, za uplynulý rok skončil ProCare v strate 1,5%. MUDr. Marián Faktor, jeden z riaditeľov zdravotnej poisťovne Dôvera, na rokovaniach so zástupcami Zväzu ambulantných poskytovateľov upozornil, že podľa registra účtovných závierok,  ambulancie verejného sektora hospodária s priemerným prebytkom 20%. Tržby zo zdravotných poisťovní na jedného pacienta za rok sú v segmente všeobecných lekárov pre dospelých priemerne 36 € ročne a spolu aj s ostatným ambulantným sektorom (ambulantní pediatri a špecialisti) sú tržby celého verejného ambulantného sektora cca 150 € na jedného poistenca ročne (údaje za rok 2016 podľa vestníka ÚDZS 10/2017).

Dnešný verejný ambulantný sektor zo zdravotných poisťovní dostáva ročne 10x menej finančných prostriedkov na 1 pacienta než dostávajú na jedného pacienta v sieti polikliník ProCare. Napriek tomu hospodári s prebytkom  20%, oproti 1,5% ročnej strate v poliklinikách ProCare, ktorú vykazujú aj napriek tomu, že ešte vyberajú 25% v tržbách navyše v  priamych platbách od pacientov. Z uvedeného vidno, že verejný ambulantný sektor poskytuje zdravotnú starostlivosť viac ako 200x efektívnejšie než reťaz polikliník ProCare. Dosahuje pri 10x nižšom financovaní viac ako 20x lepšie hospodárske výsledky, pri porovnateľnej kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Prečo zdravotné poisťovne financujú takýto neefektívny biznis so zdravím ľudí zo zdrojov verejného zdravotného poistenia? Určite nemám nič proti tomu aby si finančná skupina Penta na financovanie tohto svojho biznisu zriadila pripoistenie, napríklad v rámci svojej zdravotnej poisťovne Dôvera a tak zhromaždila adekvátne súkromné zdroje a potom z nich financovala svoje biznis plány v zdravotníctve a aj svoj projekt ProCare. Ale prečo sa to robí z verejných zdrojov? Nepochybne zdravotné poisťovne majú povinnosť nakladať s verejnými zdrojmi získanými  z odvodov od občanov efektívne. Nedochádza tu k porušovaniu základnej povinnosti pri správe cudzieho majetku?

Profesor Atilla Végh z Penty Hospitals. Autor foto: Peter Lipták

Na otázku „Prečo je efektivita poskytovania zdravotnej starostlivosti v poliklinikách ProCare taká katastrofálna?“, ani riaditeľ Penta Hospitals International profesor Atilla Végh, na nedávno skončenej Trend konferencii o manažmente zdravotníctva, odpoveď neposkytol.
(Fotografoval autor.)

 

 

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1245393x
Priemerná čítanosť článkov: 6997x

Autor blogu