Založ si blog

Informačná choroba

V 19. storočí sme pre zdravie najviac potrebovali čistú pitnú vodu.
V 21. storočí pre zdravie najviac potrebujeme čisté informácie.

Kedysi dávno bola doba, v ktorej bolo iba toľko informácií, že sa dali vtesnať všetky do jednej hlavy. Každý človek mohol vedieť všetko, čo sa vtedy dalo dozvedieť a tak mal aj každý človek v podstate rovnakú šancu, z hľadiska prístupu k informáciám, že sa rozhodne čo najlepšie.

Vedomosti jednotlivca (Peter Lipták)

Potom prišla doba kedy už bolo oveľa viac vedomostí a už ich všetky vedeli ovládať iba niektorí múdri ľudia, hovorili im mudrci alebo polyhistori. Keď chcel obyčajný človek aby nejakú dôležitú vec vyriešil správne tak najlepšie urobil keď sa išiel s týmito múdrymi ľuďmi poradiť. Iba tak mal akú takú šancu, že sa rozhodne správne s tým, že bude rešpektovať všetky najnovšie vedomosti.

Vedomosti polyhistora (Peter Lipták)

No a teraz tu máme dobu, kedy je už nazhromaždené nekonečné množstvo informácií, ktoré stále nekonečne rastie. To sa už do jednej hlavy nikoho nijako nedá vtesnať. Takže dnes už neexistuje nikto, kto by Vám mohol meritórne poradiť??

Vedomosti sú dnes nekonečné (Peter Lipták)

Dnes ak sa chceme rozhodnúť správne sme odkázaní sa spoľahnúť na výstupy spracovania informácií z tímov ľudí, ktorí sa špecializujú osobitne na každú oblasť.

„Nekonečno“ vedomostí vieme vyskladať iba z vedomostí všetkých jednotlivcov

Každý má v hlave iba niečo, čo dôkladne ovláda a iba všetci spolu máme v hlavách všetko potrebné. To znamená, že keď sa chceme dnes správne rozhodnúť tak sa musíme spoľahnúť na rady, ktoré vyplývajú z vedomosti jednotlivých odborných tímov. Bez tímovej spolupráce sa dnes v mori informácií nepohneme a sám človek sa v tomto mori stratí.

Individuum verzus tím (Peter Lipták)

Keď máme možnosť sa vo veciach, ktoré nedokážeme obsiahnuť, oprieť sa o tímy odborníkov v jednotlivých oblastiach tak sa posúvame pri riešení svojich problémov dopredu na základe spolupráce s druhými ľuďmi. Veľa jednotlivcov sa tak organizuje do spoločenského systému zloženého z jednotlivých tímov, rezortov, ktoré zodpovedajú všetkým za svoje oblasti. Takýto systém deľby práce a spolupráce môže fungovať iba ak je medzi jednotlivými jeho prvkami dôvera. Ja zodpovedám v systéme za nejakú oblasť a Ty zodpovedáš a robíš pre systém nejakú inú  oblasť. Ja verím Tebe a Ty dôveruješ mne?? Iba ak sa všetci spoľahnú a môžu spoľahnúť na to, že aj druhí robia svoju prácu najlepšie ako vedia tak, takýto silný tímový stroj je obrovským prínosom. Bez fungujúceho tímu dnes osamelý človek upadá do zmätku.
Fungujúca spoločnosť je dôležitá a preto si vážme každú profesiu a sami sa usilujme čo najlepšie sa zhostiť tej svojej. Prínos každého človeka v dnešnom nekonečnom mori informácií je nenahraditeľný a každý musí mať istotu, že ten druhý ho nesklame.

Spolupráca, DÔVERA! (Peter Lipták)


Predsa ak máme prežiť a ďalej rásť tak si musíme dôverovať. Respektíve, dnes prežijú iba tie spoločnosti, kde si ľudia dokážu dôverovať, to znamená, že dokážu prejsť na tímový spôsob života. Individualisti sa dnes už stali nekonkurencieschopní a preto zákonite, ak neprejdú na tímovú spoluprácu tak nedokážu správne spracovať informácie a skončia.

Volebný kompas

19.03.2024

Každého človeka môžeme posudzovať podľa rôznych kritérií. Zhodnotiť jeho vlastnosti, ktoré sú navrstvené vo viacerých úrovniach. 1. Morálna úroveň čestný/nečestný – čestnosť človeka a teda aj politika by mala byť hodnotou u tejto profesie postavenou na piedestál. Pellegrini prezidentské voľby organizuje a súčasne v nich kandiduje. Vlastnú kandidatúru de [...]

Čí marketingový produkt je Pelle?

12.03.2024

Mali sme tu Kisku – kriminálnika, ktorý sa stal prezidentom podvodom. Máme Čaputovú, ukrajinskú nacistku, ktorá sa stala prezidentkou, samozrejme, ako inak, podvodom. A teraz vidíme pechoriť sa Pelleho. Pelleho dvojjediného, predsedu parlamentu, aj prezidenta SR? Už 10 rokov nás vyššie menovaní lúzri viedli do záhuby a teraz sa máme prepadávať ďalších 5 rokov v [...]

Korčok (p)rezidentom

20.02.2024

Slovensko má naozaj „šťastie“. Významný realizátor americkej zahraničnej politiky náš pán Ivan Korčok hýbe Slovenskom podľa nôt z USA. Slušne, ale rozhodne! On, ktorý má s prezidentom Bidenom spoločný dokonca aj stav mysle, sa rozhodol kandidovať za jeho rezidenta na Slovensku a pokračovať po Kiskovi a Čaputovej ešte úspešnejšie v náročnej službe pre americkú [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 175
Celková čítanosť: 1235076x
Priemerná čítanosť článkov: 7058x

Autor blogu