Založ si blog

Kalavskej biznis už aj so zdravím detí

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Autor: Luboš Pilc Pravda.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská zásadným spôsobom obmedzila poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ambulanciách všeobecných lekárov dospelým pacientom,  nastavením regulácií tak, že viac zaplatené dostáva ten lekár, ktorý poskytne pacientom menej liekov, menej vyšetrení a menej konzultácií u špecialistov. A teraz už vymyslela aj to, ako znepríjemní pediatrom starostlivosť o deti, aby ich konečne donútila odísť na dôchodok a mohla obmedziť dostupnosť aj pediatrickej starostlivosti. Kalavská dnes vystupuje ako hrobárka slovenského zdravotníctva, ktorá tvrdo šliape proti záujmom lekárov aj pacientov. Teraz si stanovila za cieľ obmedziť starostlivosť o najzraniteľnejšiu a najdôležitejšiu časť populácie, o deti. Tým sa isto podarí poškodiť, veľmi účinne, celú slovenskú populáciu.

Každý vie, že pediatrov je málo pretože, vďaka dlhodobej systematickej práci MZSR, nie sú mladí lekári, ktorí by to chceli a mohli, v týchto podmienkach na Slovensku, robiť. Starí skúsení pediatri už len dožívajú, veď už cca polovica pracujúcich pediatrov je v dôchodkovom veku. Ambulantná pediatra má stále menšiu a menšiu kapacitu pre liečenie detí a otvárajúce sa nožnice medzi zmenšujúcim sa počtom detských lekárov a narastajúcim objemom potrebnej pediatrickej práce, hrozia v skutočnosti už dnes akútnym zlyhaním. Rodičia dnes často zúfalo hľadajú pre svojho novorodenca detského lekára, ktorý by ich dieťa prijal do starostlivosti. A často si nakoniec s úľavou nájdu, hoci aj v susednom meste, 70 ročného skúseného pediatra. Nedostatok lekárov je spôsobený tým, že v tomto systéme, v ktorom sa do čela zdravotníctva dnes prepracovala Kalavská, sa dlhodobo strácajú peniaze z odvodov, bez ktorých nie je možné udržať zabezpečenie, hoci len bazálnej prevádzky potrebného počtu detských ambulancií. Márne lekári desaťročia volajú po navýšení kapitačných platieb na úroveň, ktorá by im pokryla reálne prevádzkové náklady. Ani na malé deti sa ešte nikdy nenašli v tomto systéme zdravotných poisťovní peniaze. Avšak ani Zajac nedokázal to, čo teraz rozbehla Kalavská. Ona už s likvidáciou ambulancií ide do finále. Aby ešte viac obmedzila kapacitu aj detských lekárov tak rozhodla, že pediatri budú zabezpečovať aj časť starostlivosti o dospelých a to do 28 rokov. Takže stále menej detských lekárov sa bude starať o stále viac detí a pridáme im aj veľkú časť dospelých pacientov.

No a ako utrpí starostlivosť aj o dospelých pacientov, tak to v tomto ubolenom zdravotníctve nikto nechce vedieť.

Pediatria, detské lekárstvo je primárne odbor medicíny zameraný na poskytovanie zdravotnej starostlivosti deťom a dospievajúcim vo veku do 18 rokov. Špecializáciu zdravotníctva na deti si vyžiadal fakt, že dieťa nie je malý dospelý, pretože v detskom veku sa vyskytujú celkom iné choroby ako u dospelých a aj prevencia, očkovanie a sledovanie rastu si vyžadujú celkom iný prístup ako u dospelých. Ministerka zdravotníctva sa rozhodla, že špecializáciu pediatrov na starostlivosť o deti, nebude rešpektovať. Urobila to teraz v ambulanciách, ale môžeme čakať, že keď sa naplní jej cieľ modifikovať ambulantnú starostlivosť o deti, tak bude podobným spôsobom organizovať z MZSR prácu aj na detských oddeleniach nemocníc. Môžeme preto čakať, že detských pacientov začnú vytláčať z detských postielok na detských oddeleniach dospelí pacienti. Absurdné sa stáva skutočnosťou. Diferenciácia na medicínske odbory, ktorú si vyžiadalo v minulosti existujúce zameranie na človeka, dominujúce v predchádzajúcom spoločenskom zriadení, sa konečne Kalavskej darí premieňať na nový systém, v ktorom má prednosť biznis s chorobami pred starostlivosťou o zdravie ľudí.

Kalavská je reprezentantkou nového finančného pohľadu na zdravotníctvo a keď má možnosť urobiť zisk zo zdravia detí, tak prečo by sa nemala usilovať dosiahnuť vo svojom rezorte takýto výborný hospodársky výsledok? Veď cieľom je, čo najviac rozmnožiť peniaze na účtoch navzájom poprepájaných majiteľov majetkov napojených na odvody pacientov, ktorí ju do funkcie, práve z tohto dôvodu, ustanovili. A možnosť stať sa majiteľom a zarábať na zdraví druhých máme predsa všetci. V demokracii panuje spravodlivosť. A predovšetkým na ekonomickú výkonnosť systému musí ministerka, dnes už v skutočnosti viac ekonomického než zdravotníckeho rezortu, dohliadať. Usmerňovanie toku zisku zo zdravia ľudí a jeho maximalizácia do vrecka najšikovnejších z nás, to je zodpovedná úloha vyžadujúca si na ministerskom poste špičkového manažéra pracujúceho naozaj naplno. Klobúk dolu, pani ministerka!

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Volebný kompas

19.03.2024

Každého človeka môžeme posudzovať podľa rôznych kritérií. Zhodnotiť jeho vlastnosti, ktoré sú navrstvené vo viacerých úrovniach. 1. Morálna úroveň čestný/nečestný – čestnosť človeka a teda aj politika by mala byť hodnotou u tejto profesie postavenou na piedestál. Pellegrini prezidentské voľby organizuje a súčasne v nich kandiduje. Vlastnú kandidatúru de [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 177
Celková čítanosť: 1243252x
Priemerná čítanosť článkov: 7024x

Autor blogu