Založ si blog

ABC imunity

Slnko je zdroj našej energie aj našej imunity. Foto AFP z https://vat.pravda.sk/vesmir/clanok/19032-dodavky-elektriny-ohrozi-obdobie-silnych-slnecnych-erupcii/

Spoločný menovateľ akútnych aj chronických ochorení je stav imunity. Zodpovedá za prevenciu infekčného aj nádorového ochorenia. Poznáte ľudí, ktorí majú  tri a viac krát do roka infekciu dýchacích ciest, prechladnutia, zápaly hrdla a priedušiek? Alebo časté infekcie močových ciest, zápaly močovej trubice, močového mechúra? Viete, že pri vzniku nádorového ochorenia sa podieľa aj oslabená imunita? Aká je životospráva zameraná na posilnenie imunity?

A. Imunitný systém
Dnes sa názor na imunitný systém zmenil. Vie sa, že okrem kože, lymfatických uzlín, krčných a nosných mandlí, bielych krviniek a sleziny, zohráva veľkú úlohu tráviaci systém obsadený „dobrými“ baktériami. Hovorí sa konečne aj o objavenej funkcii slepého čreva ako regulátora probiotického črevného osídlenia.  K doterajším imunitným orgánom, kde hlavnú úlohu v obrane majú B-lymfocyty, ktoré produkujú protilátky a T-lymfocyty, ktoré zabezpečujú bunkovú imunitu, pribudli probiotické baktérie, ktoré si môžeme predstaviť ako 1-2 kilový orgán živej imunoaktívnej masy zloženej z miliárd probiotických baktérií. Tento orgán je veľmi dôležitý a zodpovedá až za 50% našej obranyschopnosti.

Na pozadí týchto informácií sa stávajú aj laikovi zrozumiteľné možno doteraz nepochopiteľné  odpovede lekárov na otázky okolo použitia antibiotík pri rôznych infekčných ochoreniach.
Antibiotiká sú lieky, ktoré zabíjajú alebo oslabujú baktérie. Sú určené proti „zlým“ baktériám, ktoré vyvolávajú rôzne ochorenia. Antibiotiká baktérie oslabia ale na vyliečenie potrebujeme fungujúci imunitný systém, ktorý oslabené a poškodené baktérie definitívne odstráni. Pri liečení antibiotikami sú zabíjané aj probiotické baktérie v čreve a tak je výrazne oslabovaná celková imunita organizmu. Preto aj pri bakteriálnych ochoreniach, ak ich liečime antibiotikami, je potrebné sa súčasne postarať aj o regeneráciu črevnej imunity a počas celej antibiotickej kúry je nutné dodávať probiotické baktérie. Ešte naliehavejšie je, aby sme pri vírusových ochoreniach nepodávali paušálne antibiotiká, tieto proti vírusom nemajú žiadnu účinnosť a dokonca poškodením črevnej imunity, celkovo oslabujú organizmus a znižujú jeho schopnosť brániť sa proti vírusom.

B. Za čo zodpovedá stav imunity?
Zjednodušene povedané príčinou každého ochorenia nášho organizmu môže byť porucha v oblasti imunitného systému. Takže nielen časté infekcie dýchacích a močových ciest, ale napríklad aj ochorenia ako cukrovka, choroby z upchávania ciev – ateroskleróza (srdca, mozgu, dolných končatín), zlyhávanie obličiek, pečene… majú svoju nezanedbateľnú položku v poškodenej imunite. A to už vôbec nehovorím o onkologických ochoreniach, kde je pri ich vzniku a progresii jednoznačná súvislosť so zlyhaním protinádorovej imunity organizmu.
Pretože je dôležité ochoreniam predchádzať, musíme si uvedomiť, že akýmsi spoločným menovateľom predchádzania infekčným, srdcovocievnym, metabolickým, psychickým aj onkologickým ochoreniam je neustále posilňovanie imunity.

Ako cvičiť „Tarzana“. Foto z fb stránky https://www.facebook.com/nusscienceoweek/videos/521197831966006 Peter Lipták

C. Správna životospráva môže byt iba životospráva zameraná na neustále posilňovanie imunitného systému
Ako som už zdôraznil je veľmi  dôležité ochoreniam predchádzať správnou životosprávou zameranou na posilňovanie imunity po všetkých stránkach. Imunita, obranyschopnosť  je faktor, ktorý prelína celým organizmom a jej stav je  akýmsi spoločným menovateľom infekčných, srdcovocievnych, metabolických, psychických aj onkologických ochorení. Sú to jej infekčné, srdcovocievne, metabolické, psychické a onkologické zlyhania.
Životospráva zameraná na posilňovanie imunity je z jednej strany veľmi komplexná ale je aj veľmi jednoduchá, dalo by sa povedať, že je intuitívna. Každý vlastne sám už vie, alebo aj sám na to príde, čo je preňho zdravé. Hlavný problém je v tom, ako to dodržiavať. Takže pokúsim sa iba zhrnúť odporúčania a poradiť niekoľko detailov pre vašu inšpiráciu.
1. Pravidelnosť spánku a bdenia, práce a odpočinku – striedanie pracovného stresu a rekreačných pohybových aktivít, každý deň a každý týždeň. Počas roka plánovanie striedania cyklov pracovného vypätia a dovolenky. Počúvať rytmus svojho života.
2. Každý potrebuje kyslík – naučte sa dýchať pomaly a zhlboka. A nefajčite!
3. Diéta – v kocke odporúčam diétu podľa slovenského príslovia: „Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom a večeru daj svojmu nepriateľovi.“ Takže najdôležitejším jedlom dňa sú raňajky, nevynechávajte raňajky a ak chcete niečo vynechať tak večeru a hlavne nejedzte nikdy neskoro večer. Nájdite si vždy adekvátny čas na jedenie a žujte jedlo pomaly a dôkladne. Zjedzte čo najviac ovocia a zeleniny denne a zvýšte dennú spotrebu celozrnnej múky a strukovín. Zvýšte konzumáciu rýb aspoň na 3 krát týždenne. Znížte príjem tukov a prestaňte jesť sladkosti, chrupky a chrumky.
4. Probiotiká, vitamíny, minerály –
denne užívajte probiotiká aby ste si regenerovali a za každých  okolností udržali výkonný črevný imunitný systém. Antibiotiká užívajte iba keď je to nevyhnutné pri bakteriálnych infekciách. 2-3 hodiny po užití antibiotika vždy doplňte liečbu užitím probiotika. Dbajte o pestrú stravu s dostatkom vitamínov a minerálov. V tomto čase vírusových ochorení odporúčam zabezpečiť si prijem vitamínu D3, vitamínu C a zinku. Denná spotreba v jesenných, zimných a jarných mesiacoch by mala byť 4000-6000 IU vitamínu D3, 1000-2000 mg vitamínu C, pozor s pomalým uvoľňovaním po celý deň, zinok 25-50 mg denne. Nezabudnite ani na svojich rodičov, deti a starých rodičov v domovoch dôchodcov. Dôležitý je aj dostatočný príjem železa a vápnika.
5.
Pitný režim – zvýšte prijem vody na minimálne 2 litre čistej pitnej vody denne a zároveň znížte príjem kofeínu, alkoholických nápojov ale predovšetkým nápojov bohatých na cukor. Príjem rafinovaného cukru sa dnes považuje za rovnako škodlivý ako je škodlivé fajčenie cigariet.
6. Pohybový režim – venujte sa svojej kondícii dva až trikrát do týždňa tridsať až 60 minút. Potrebujete rovnomernú záťaž – beh, plávanie, bicyklovanie. Choďte čo najviac pešo. 10 000 krokov denne by mal byť Váš štandard!
7. Očkovanie – nás dokáže ochrániť pred mnohými v minulosti často smrteľnými infekčnými chorobami a v poslednej dobe aj pred niektorými  onkologickými ochoreniami. Nepodceňujme preto tento spôsob prevencie.
Teraz na jeseň je čas na očkovanie proti chrípke a aj proti zápalu pľúc. Obe vakcíny sú neživé, antigénové sú po dlhé roky preverené z hľadiska svojej účinnosti a bezpečnosti. Žijeme v informačnej dobe a princípom očkovania je poskytnutie informácií nášmu imunitnému systému aby sa mohol na infekciu pripraviť v predstihu. Keď príde vírus, zaočkovaní majú už vyrobené špecifické protilátky a špecifických bunkových bojovníkov T lymfocyty, ktoré zničia vírus hneď na začiatku a preto neochorejú.
8. Psychický stav – tu je nutné jednoznačne odmietnuť psychické manipulácie, zahlcovanie balastnými, dezorganizáciu a strach šíriacimi informáciami. Dezinformácie a strach neadekvátny reálnej situácii dokáže zničiť každú imunitu! V 19. storočí sme pre zdravie najviac potrebovali čistú vodu. V 20.storočí čistý vzduch. No a v tomto 21.storočí najviac potrebujeme pre zdravie aj pre dobrú imunitu čisté informácie. O to väčšou sa stáva zodpovednosť tých, ktorí informujú. Nedajme sa zdolať psychiatrii!
9. Energizujúce cviky – ja radím pacientom cvičiť Tarzana. Postavíme sa pred zrkadlo, nadýchneme sa zhlboka a pri prudkom vydychovaní päsťami bubnujme na hrudník. Spätnou väzbou je pociťovanie vibrácií vzdušného stĺpca v priedušnici a zreteľný prílev energie. Efekt vzniká rozkmitaním nervových sietí okolo priedušnice, čím dochádza k mechanickému uvoľňovaniu rôznych povzbudzujúcich neurotransmiterov. Variácia s plným Tarzaním revom môže byť účinnejšia ale v panelákových bytoch je menej vhodná. Takto jednoducho môžeme odbúravať stres a získavať energiu na prekonávanie každodenných problémov.

 

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1245628x
Priemerná čítanosť článkov: 6998x

Autor blogu