Založ si blog

Pacienti žiadajú Sputnik V

Vážený pán
MUDr. Marek Krajči, minister
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky
Limbová ul. 2
Bratislava

Vážený pán minister, obraciam sa na vás v nasledovnej veci:
Viacerí pacienti ma požiadali o podanie vakcíny proti Covid – 19 značky Sputnik V, vyrábanej v Ruskej federácii. Táto vakcína nie je na Slovensku registrovaná na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv, ale zákon čís. 326/2011 Zb. z. Vám umožňuje povoliť podávanie vakcíny za určitých podmienok. Na Slovensku, rovnako ako v iných štátoch sveta, prebieha pandémia Covid – 19. V rôznych krajinách vyvinuli vakcíny proti pandémii, ale na Slovensku nie je v súčasnosti dostatok žiadnej z nich na urýchlené očkovanie. Zároveň, dokazujú to aj prieskumy verejnej mienky, vakcína Sputnik V má najväčšiu dôveryhodnosť medzi naším obyvateľstvom spomedzi vyvinutých značiek, pre svoju bezpečnosť a účinnosť. Pacienti ktorí sa na mňa obracajú dôverujú vakcíne Sputnik a žiadajú o jej podanie.
Podľa § 46 ods. 3 písm. b) cit. Zákona, minister zdravotníctva môže povoliť podávanie neregistrovaného lieku z vlastnej iniciatívy alebo na žiadosť ošetrujúceho lekára, ak hrozí nebezpečenstvo smrti alebo vážnej ujmy na zdraví a niet na trhu registrovaný liek.  Za podanie lieku zodpovedá ošetrujúci lekár. Denne zomiera okolo sto pacientov a okolo dvetisíc ľudí sa nakazí. V tejto situácii je potrebné urgentne riešiť obstaranie dostatočného množstva vakcín a využiť každú možnosť. Podmienky zákona pre udelenie povolenia mne ako ošetrujúcemu lekárovi, považujem za splnené.
Považoval by som za optimálne riešenie, keby ste Vy pán minister využili vlastnú právomoc a povolili používanie neregistrovanej vakcíny Sputnik. Ak by z rôznych dôvodov nemohlo dôjsť k tejto alternatíve, žiadam o udelenie povolenia pre svojich pacientov. Ak udelíte povolenie, vzhľadom na publikovaný záujem možno očakávať mnohonásobné zvýšenie záujmu o aplikovanie vakcíny Sputnik V.
Ak by predsa došlo k Vášmu všeobecnému povoleniu Sputnika V, považujte túto žiadosť za podporu Vášho rozhodnutia. Pacienti a všeobecní lekári budú stáť za Vami. Podávanie vakcíny v ambulanciách všeobecných lekárov má výhodu v rýchlej dostupnosti očkovania pre všetkých, ktorí to dnes potrebujú (seniori, chronicky chorí a ďalší). Všeobecní lekári v Maďarsku už očkujú a zaočkujú dnes v priemere v jednej ambulancii 50 pacientov denne. My máme dnes sieť cca 2200 ambulancií všeobecných lekárov, to v prípade, že by sme dosiahli tempo maďarských všeobecných lekárov by bola kapacita cca 100 000 zaočkovaných denne. Vakcína Sputnik V vyžaduje pre skladovanie iba chladničkovú teplotu, preto je optimálna pre distribúciu a podávanie v sieti všeobecných lekárov. Tak by sa podarilo splniť všetky predpoklady pre zaočkovanie prevažnej časti populácie v čo najkratšom čase.

S pozdravom

MUDr. Peter Lipták

https://www.facebook.com/igor.jurecka/videos/3873605289367319

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1246229x
Priemerná čítanosť článkov: 7001x

Autor blogu