Založ si blog

Na pacienta zameraná zdravotná starostlivosť

Vo Vysokých Tatrách skončila XXXVIII. Výročná konferencia všeobecných lekárov  „Na pacienta zameraná zdravotná starostlivosť“. Registrovalo sa na nej viac ako 1000 účastníkov a tak sa táto konferencia stala najväčším vzdelávacím podujatím VPL

(všeobecných praktických lekárov) v roku 2017. Počas troch dní intenzívneho medicínskeho vzdelávania sa uskutočnilo viac ako 150 prednášok a praktických workshopov, ktoré predniesli naši aj zahraniční profesori z lekárskych fakúlt, ale aj všeobecní lekári z praxe v rôznych regiónoch Slovenska, s cieľom transformovať do našej každodennej činnosti tie najnovšie poznatky z diagnostiky a liečby.
Zo zahraničných prednášateľov systém práce všeobecných praktikov v Holandsku predstavil prezident Holandského kolégia všeobecných lekárov Rob Dijkrstra. So starostlivosťou o pacientov s ochoreniami srdca v ambulanciách všeobecných praktikov vo Veľkej Británii nás oboznámil prednosta kliniky všeobecného lekárstva Lekárskej fakulty Univezity v Oxforde profesor Richard Hobbs, českú praktickú medicínu zastupoval prof. Bohumil Seifert z Ústavu všeobecného lekárstva LF UK, ktorý priniesol novinky z Prahy. Profesor Seifert súhlasil, že bude pracovať aj v tíme pre prípravu WONCA konferencie v Bratislave v roku 2019. Jeho skúsenosti a organizačné schopnosti a vedecká erudícia budú pre nás veľkou pomocou.
Našu výročnú konferenciu podporil svojou prítomnosťou aj nový riaditeľ kancelárie WHO na Slovensku, dr. Tatul Hakobyan pochádzajúci z Arménska, ktorý nastúpil na tento post po dr. Darine Sedlákovej, ktorá už v súčasnosti riadi kanceláriu WHO v Slovinsku. Dr. Tatul Hakobyan energicky deklaroval pokračovanie podpory WHO primárnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Z ministerstva zdravotníctva bol prítomný štátny tajomník MZ SR, profesor MUDr. Stanislav Špánik a generálny riaditeľ sekcie zdravia doc. MUDr. Štefan Laššán, ktorý predniesol pozdrav ministra Tomáša Druckera konferencii a tiež predniesol podrobnú prednášku, kde nás informoval o stave ľudských zdrojov nášho odboru a na animáciách demonštroval prehlbujúci sa nedostatok a prudký nárast všeobecných lekárov v dôchodkovom veku už v najbližších rokoch.

Vo videovstupoch sa účastníkom konferencie prihovorila súčasná prezidentka WONCA World  britská profesorka všeobecného lekárstva Amanda Howe a past prezident tejto našej organizácie profesor Michael Kidd z Austrálie.
Tohtoročná konferencia bola zameraná aj na získavanie praktických skúseností a zručností potrebných pre dôkladné zvládnutie EKG diagnostiky, vyšetrenia pľúc – spirometrie, vyšetrenia elasticity tepien a členkovo ramenných tlakov, ktoré sú dôležité pre včasné zistenie ateroskleózy. Veľký záujem bol o monitorovanie zrážanlivosti krvi potrebnej pri liečení pacientov s fibriláciou srdca.

Viac ako 50 praktických lekárov absolvovalo odborné školenie a získalo certifikát, ktorý požadujú zdravotné poisťovne na preukázanie odbornej spôsobilosti pre uznanie úhrady tohto vyšetrenia.  Títo všeobecní praktickí lekári už nebudú musieť odosielať pacientov

so závažným ochorením srdca na monitorovanie k špecialistom, ale sami im zabezpečia potrebnú kontrolu a úpravu liečby vo svojej ambulancii do niekoľkých minút, v blízkosti ich bydliska alebo aj v domácom ošetrení.
Z našich najobľúbenejších profesorov, dlhoročných školiteľov všeobecných lekárov v kardiológii boli prítomní doc. MUDr. Slavomíra Filipová, ktorá tradične posúva nahor latku našich znalostí v diagnostike EKG. Jej spoločný blok s mladou praktičkou Ľudmilou Resutíkovou zo Želoviec bol excelentný. Profesor MUDr. Ján Murín tento rok nielenže nám opäť prednášal novinky z kardiológie ale mali sme potešenie sa mu poďakovať a udeliť mu, za dlhoročnú odbornú podporu a pomoc, Čestné členstvo v našej odbornej spoločnosti.
Dikantovu cenu za celoživotný prínos odboru získal MUDr. Karol Mika z Banskej Bystrice, známy nestor vzdelávania všeobecných lekárov ale aj laikov, ktorý ešte dnes vo veku úctyhodných 90 rokov slúži nepretržite od roku 1954 svojim pacientom na plný úväzok, v ordinácii aj v pohotovostných službách. Nuž aj všeobecní lekári by si mali niekedy odísť oddýchnuť na dôchodok, ale v týchto dobách nedostatku lekárov to môže byť aj náš osud a pre pacientov to môže byť východisko. Obdivujeme preto obrovskú lásku, ktorú musí cítiť tento človek k svojim pacientom, keď mu  dáva silu im erudovane pomáhať aj v tomto veku.
No a Ceconíkovu cenu pre mladého všeobecného lekára za najlepšiu prednášku za rok 2017 získala práve spomínaná mladá praktička Ľudmila Resutíková.

Toľko v skratke z práve skončenej konferencie.
Prílohy:
1. Vyhlásenie účastníkov konferencie kde reagujeme na aktuálny vývoj;
2. Program konferencie;
3. Časopis všeobecných lekárov – Všeobecný praktik vydaný ku konferencii.

Kto sú dnešní všeobecní lekári na Slovensku?

 

(Fotografoval autor.)

Čí marketingový produkt je Pelle?

12.03.2024

Mali sme tu Kisku – kriminálnika, ktorý sa stal prezidentom podvodom. Máme Čaputovú, ukrajinskú nacistku, ktorá sa stala prezidentkou, samozrejme, ako inak, podvodom. A teraz vidíme pechoriť sa Pelleho. Pelleho dvojjediného, predsedu parlamentu, aj prezidenta SR? Už 10 rokov nás vyššie menovaní lúzri viedli do záhuby a teraz sa máme prepadávať ďalších 5 rokov v [...]

Korčok (p)rezidentom

20.02.2024

Slovensko má naozaj „šťastie“. Významný realizátor americkej zahraničnej politiky náš pán Ivan Korčok hýbe Slovenskom podľa nôt z USA. Slušne, ale rozhodne! On, ktorý má s prezidentom Bidenom spoločný dokonca aj stav mysle, sa rozhodol kandidovať za jeho rezidenta na Slovensku a pokračovať po Kiskovi a Čaputovej ešte úspešnejšie v náročnej službe pre americkú [...]

HIV pacient

14.02.2024

Homosexuálny poslanec PS Tomáš Hellebrant sa pred 15 rokmi nainfikoval vírusom HIV. Lieči sa v zahraničí a tu na Slovensku to vraj nikomu nepovedal, pretože sa obával politického zneužitia. No možno práve naopak, keby informoval aj verejnosť, že je HIV pozitívny a išiel by príkladom v statočnom boji s touto zákernou, pohlavne prenosnou chorobou, získal by na Slovensku, [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 174
Celková čítanosť: 1231413x
Priemerná čítanosť článkov: 7077x

Autor blogu