Založ si blog

Na pacienta zameraná zdravotná starostlivosť

Vo Vysokých Tatrách skončila XXXVIII. Výročná konferencia všeobecných lekárov  „Na pacienta zameraná zdravotná starostlivosť“. Registrovalo sa na nej viac ako 1000 účastníkov a tak sa táto konferencia stala najväčším vzdelávacím podujatím VPL

(všeobecných praktických lekárov) v roku 2017. Počas troch dní intenzívneho medicínskeho vzdelávania sa uskutočnilo viac ako 150 prednášok a praktických workshopov, ktoré predniesli naši aj zahraniční profesori z lekárskych fakúlt, ale aj všeobecní lekári z praxe v rôznych regiónoch Slovenska, s cieľom transformovať do našej každodennej činnosti tie najnovšie poznatky z diagnostiky a liečby.
Zo zahraničných prednášateľov systém práce všeobecných praktikov v Holandsku predstavil prezident Holandského kolégia všeobecných lekárov Rob Dijkrstra. So starostlivosťou o pacientov s ochoreniami srdca v ambulanciách všeobecných praktikov vo Veľkej Británii nás oboznámil prednosta kliniky všeobecného lekárstva Lekárskej fakulty Univezity v Oxforde profesor Richard Hobbs, českú praktickú medicínu zastupoval prof. Bohumil Seifert z Ústavu všeobecného lekárstva LF UK, ktorý priniesol novinky z Prahy. Profesor Seifert súhlasil, že bude pracovať aj v tíme pre prípravu WONCA konferencie v Bratislave v roku 2019. Jeho skúsenosti a organizačné schopnosti a vedecká erudícia budú pre nás veľkou pomocou.
Našu výročnú konferenciu podporil svojou prítomnosťou aj nový riaditeľ kancelárie WHO na Slovensku, dr. Tatul Hakobyan pochádzajúci z Arménska, ktorý nastúpil na tento post po dr. Darine Sedlákovej, ktorá už v súčasnosti riadi kanceláriu WHO v Slovinsku. Dr. Tatul Hakobyan energicky deklaroval pokračovanie podpory WHO primárnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Z ministerstva zdravotníctva bol prítomný štátny tajomník MZ SR, profesor MUDr. Stanislav Špánik a generálny riaditeľ sekcie zdravia doc. MUDr. Štefan Laššán, ktorý predniesol pozdrav ministra Tomáša Druckera konferencii a tiež predniesol podrobnú prednášku, kde nás informoval o stave ľudských zdrojov nášho odboru a na animáciách demonštroval prehlbujúci sa nedostatok a prudký nárast všeobecných lekárov v dôchodkovom veku už v najbližších rokoch.

Vo videovstupoch sa účastníkom konferencie prihovorila súčasná prezidentka WONCA World  britská profesorka všeobecného lekárstva Amanda Howe a past prezident tejto našej organizácie profesor Michael Kidd z Austrálie.
Tohtoročná konferencia bola zameraná aj na získavanie praktických skúseností a zručností potrebných pre dôkladné zvládnutie EKG diagnostiky, vyšetrenia pľúc – spirometrie, vyšetrenia elasticity tepien a členkovo ramenných tlakov, ktoré sú dôležité pre včasné zistenie ateroskleózy. Veľký záujem bol o monitorovanie zrážanlivosti krvi potrebnej pri liečení pacientov s fibriláciou srdca.

Viac ako 50 praktických lekárov absolvovalo odborné školenie a získalo certifikát, ktorý požadujú zdravotné poisťovne na preukázanie odbornej spôsobilosti pre uznanie úhrady tohto vyšetrenia.  Títo všeobecní praktickí lekári už nebudú musieť odosielať pacientov

so závažným ochorením srdca na monitorovanie k špecialistom, ale sami im zabezpečia potrebnú kontrolu a úpravu liečby vo svojej ambulancii do niekoľkých minút, v blízkosti ich bydliska alebo aj v domácom ošetrení.
Z našich najobľúbenejších profesorov, dlhoročných školiteľov všeobecných lekárov v kardiológii boli prítomní doc. MUDr. Slavomíra Filipová, ktorá tradične posúva nahor latku našich znalostí v diagnostike EKG. Jej spoločný blok s mladou praktičkou Ľudmilou Resutíkovou zo Želoviec bol excelentný. Profesor MUDr. Ján Murín tento rok nielenže nám opäť prednášal novinky z kardiológie ale mali sme potešenie sa mu poďakovať a udeliť mu, za dlhoročnú odbornú podporu a pomoc, Čestné členstvo v našej odbornej spoločnosti.
Dikantovu cenu za celoživotný prínos odboru získal MUDr. Karol Mika z Banskej Bystrice, známy nestor vzdelávania všeobecných lekárov ale aj laikov, ktorý ešte dnes vo veku úctyhodných 90 rokov slúži nepretržite od roku 1954 svojim pacientom na plný úväzok, v ordinácii aj v pohotovostných službách. Nuž aj všeobecní lekári by si mali niekedy odísť oddýchnuť na dôchodok, ale v týchto dobách nedostatku lekárov to môže byť aj náš osud a pre pacientov to môže byť východisko. Obdivujeme preto obrovskú lásku, ktorú musí cítiť tento človek k svojim pacientom, keď mu  dáva silu im erudovane pomáhať aj v tomto veku.
No a Ceconíkovu cenu pre mladého všeobecného lekára za najlepšiu prednášku za rok 2017 získala práve spomínaná mladá praktička Ľudmila Resutíková.

Toľko v skratke z práve skončenej konferencie.
Prílohy:
1. Vyhlásenie účastníkov konferencie kde reagujeme na aktuálny vývoj;
2. Program konferencie;
3. Časopis všeobecných lekárov – Všeobecný praktik vydaný ku konferencii.

Kto sú dnešní všeobecní lekári na Slovensku?

 

(Fotografoval autor.)

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Volebný kompas

19.03.2024

Každého človeka môžeme posudzovať podľa rôznych kritérií. Zhodnotiť jeho vlastnosti, ktoré sú navrstvené vo viacerých úrovniach. 1. Morálna úroveň čestný/nečestný – čestnosť človeka a teda aj politika by mala byť hodnotou u tejto profesie postavenou na piedestál. Pellegrini prezidentské voľby organizuje a súčasne v nich kandiduje. Vlastnú kandidatúru de [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 177
Celková čítanosť: 1243191x
Priemerná čítanosť článkov: 7024x

Autor blogu