Založ si blog

Úspech liečby kovidu na Slovensku

MUDr. Igor Bukovský „Toto je infekcia, ktorá má byť dôvodom na zastavenie zemegule a na celoplošné celozemeguľové očkovanie?“ Foto grafiky z fb Dr. Bukovského Peter Lipták

Ešte málo udomácnená, ale veľmi povzbudivá informácia je, že kovid je jednoducho a úspešne liečiteľné ochorenie a to nielen u mladých a mladších dospelých pacientov, ale aj u starších a aj celkom starých polymorbídnych seniorov a to dokonca v súčasných podmienkach na Slovensku. Základný predpoklad úspechu ale je, že sa musí začať liečiť vo včasnej ambulantnej fáze účinnými liekmi. V nemocnici už môže byť neskoro. Preto ťažisko úspechu spočíva na bedrách všeobecných lekárov v ich poctivom vyšetrovaní, stratifikácii a cielenom liečení pacientov s kovidom.
Ja chodím do šiestich sociálnych zariadení v Bratislave a v Stupave. Keď od konca novembra sa začal v domovoch v Bratislave objavovať kovid, tak som si pripravil krízový plán aj pre svoje domovy a vytvoril som si aj určité zásoby potrebných liekov. Takže keď od polovice decembra zasiahol kovid s plnou silou jeden z mojich domovov seniorov a postupne bolo do Vianoc v ňom postihnutých až 73 pacientov, tak od začiatku som nabehol na cielenú liečbu, aby pacienti neskončili v nemocnici, alebo nebodaj aby neskončili na respirátoroch a nezomreli. Ako som o tom už informoval tu, vypracoval som postupy založené na podávaní vysokých dávok vitamínu D, zinku, isoprinozínu a acylpyrínu a tak som ich mohol v tomto prípade okamžite uplatniť.
V domove kde žije spolu 100 chronických polymorbídnych pacientov som na začiatku realizoval rýchle triedenie N-A-S1-S2, ako je uvedené v už uvedenom postupe. Infikovaných bolo 73 polymorbídnych, väčšinou ležiacich pacientov vo veku v priemere 85 rokov. Najstaršia pacientka má 99 rokov. 27 zvyšných pacientov zostalo negatívnych, ale hneď od začiatku dostávali všetci preventívnu liečbu malých dávok acylpyrínu, vysoké dávky vitamínov D, C a zinku a k tomu ešte imunoterapiu. Z infikovaných liečených podľa uvedených protokolov, k dnešnému dňu máme odsledovaných a vyliečených 60 pacientov, 6 pacientov je ešte v karanténe asymptomatických, u troch pacientov pretrvávajú ešte príznaky ako je kašeľ a občasné teploty, ale iba u jedného je ľahká hyposaturácia O2 a jeho stav vyžaduje pokračovanie v podávaní kyslíku. Dvaja pacienti nám počas tohoto obdobia zomreli, jeden podľa listu o prehliadke mŕtveho na kovid, druhý na zlyhanie srdca pri základnom ochorení KV aparátu s kovidom. Jeden pacient, ktorý bol pozitívne testovaný až 1.1.2021, bol asymptomatický s dobrou saturáciou, ale musel byť hospitalizovaný pre náhle vzniknuté zhoršené dýchanie, pravdepodobne s podielom aj kardiálnej príčiny a dnes je umiestnený na respirátore. Zatiaľ je stabilizovaný v nemocnici. 47 našich pacientov pri podávaní uvedenej liečby zostalo celkom asymptomatických, čo bola vlastne väčšina infikovaných, vrátane 99 ročnej pacientky, to znamená, že väčšina ľudí aj vo vysokom veku, ak dodržujú tento liečebný režim má veľkú šancu, že im ochorenie COVID – 19 nespôsobí nijaké ťažkosti. V našej skupine s priemerným vekom 85 rokov celková miera prežitia infekcie COVID-19 týchto geriatrických polymorbídnych pacientov je zatiaľ  98,63%. Pri včasnej ambulantnej liečbe sme dosiahli oveľa lepšie výsledky, než ako uviedol v štatistike kolega Bukovský, ktorý prepočítal, že u populácie nad 70 rokov je miera celkového prežitia infekcie kovid 94,6% u pacientov, ktorí svojpomocne, alebo po telefonovaní s lekárom bez vyšetrenia, používali pred hospitalizáciou iba symptomatickú liečbu, t.j. liečili si iba kašeľ a teploty. Nám, s uvedenou včasnou ambulantnou účinnou liečbou postavenou na izoprinozíne, acylpyríne a vitamíne D, sa v priemere u 85 ročných geriatrických komplikovaných pacientov podarilo dosiahnuť takmer 100% mieru prežívania a aj u tých najkomplikovanejšich polymorbídnych pacientov a dĺžka liečby bola iba cca 10 dní. Aj ten jediný hospitalizovaný pacient sa vrátil z nemocnice uzdravený.

No konečne môžem ľudí potešiť touto dobrou novinou. Potvrdil som, že pri včasnej ambulantnej liečbe je COVID- 19 dobre liečiteľné ochorenie s minimálnymi dopadmi na chorobnosť a úmrtnosť. Keby sa nám podarilo ešte dosiahnuť podobne priaznivé výsledky u rakoviny a u srdcovocievnych ochorení, na ktoré každý deň zomiera na Slovensku viac ako 100 ľudí. Tak to, aby na rakovinu a infarkty bolo také jednoduché riešenie ako na kovid, to by bolo moje želanie, pre zlatú rybku.

Doplnenie: v priebehu februára sme všetkým obyvateľom domova urobili serologické testy a zistili sme u 88 pacientov pozitívne protilátky v triede IgG. To znamená, že sme identifikovali ešte 15 pacientov, ktorí prekonali kovid celkom asymptomaticky ale mali po celú dobu negatívne všetky antigénové aj PCR testy napriek tomu, že boli opakovane takto testovaní.

Celková bilancia: zo 100 pacientov v priemernom veku 85 rokov ochorelo 88, 1 zomrel s kovidom v domove, iba jeden musel byť s kovidom hospitalizovaný, ale vrátil sa uzdravený.

Volebný kompas

19.03.2024

Každého človeka môžeme posudzovať podľa rôznych kritérií. Zhodnotiť jeho vlastnosti, ktoré sú navrstvené vo viacerých úrovniach. 1. Morálna úroveň čestný/nečestný – čestnosť človeka a teda aj politika by mala byť hodnotou u tejto profesie postavenou na piedestál. Pellegrini prezidentské voľby organizuje a súčasne v nich kandiduje. Vlastnú kandidatúru de [...]

Čí marketingový produkt je Pelle?

12.03.2024

Mali sme tu Kisku – kriminálnika, ktorý sa stal prezidentom podvodom. Máme Čaputovú, ukrajinskú nacistku, ktorá sa stala prezidentkou, samozrejme, ako inak, podvodom. A teraz vidíme pechoriť sa Pelleho. Pelleho dvojjediného, predsedu parlamentu, aj prezidenta SR? Už 10 rokov nás vyššie menovaní lúzri viedli do záhuby a teraz sa máme prepadávať ďalších 5 rokov v [...]

Korčok (p)rezidentom

20.02.2024

Slovensko má naozaj „šťastie“. Významný realizátor americkej zahraničnej politiky náš pán Ivan Korčok hýbe Slovenskom podľa nôt z USA. Slušne, ale rozhodne! On, ktorý má s prezidentom Bidenom spoločný dokonca aj stav mysle, sa rozhodol kandidovať za jeho rezidenta na Slovensku a pokračovať po Kiskovi a Čaputovej ešte úspešnejšie v náročnej službe pre americkú [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 175
Celková čítanosť: 1234864x
Priemerná čítanosť článkov: 7056x

Autor blogu