Založ si blog

Ivermektín, nie vakcína, zachraňuje životy

Zostavil som tri grafy z databázy John Hopkins University (1) kde som dal do porovnania dáta z Indie, Izraela, Česka a Slovenska. India patrí medzi najľudnatejšie štáty sveta kde je dostupná a využívaná včasná ambulantná liečba ivermektínom. Každý pozitívne testovaný dostane balíček obsahujúci aj tento liek (2). Index ľudského rozvoja (HDI) Indie je pritom 0,640. HDI Izraela je 0,903, Česka 0,888  a Slovenska 0,855. Z tohto hľadiska stojíme proti chudobnejšej Indii ako tri bohatšie, navzájom porovnateľné štáty. Dobre vieme ako my a ČR sa v tomto čase trápime. Izrael sa sústredil na očkovanie, má už viac ako 50% populácie zaočkovanej vakcínou od Pfizeru a tiež sa sústredil na komplexnú liečbu v nemocniciach, kde pravdepodobne používa aj ivermektín. A čo hovoria grafy o efektivite opatrení v jednotlivých štátoch?
1. Na tomto obrázku je vidieť súčasnú situáciu v počte chorých v jednotlivých štátoch. Explozívna situácia v chorobnosti je v Izraeli a v Česku, u nás na Slovensku máme asi iba 40% z počtu chorých v Izraeli. V Indii je veľmi nízky výskyt ochorení na kovid.

2. Na tomto obrázku je priemerná denná úmrtnosť za posledných 7 dní na 1 milión obyvateľov. Vidíme, že v súčasnosti je najhoršia situácia na Slovensku a v Česku, asi polovičné hodnoty úmrtnosti sú v Izraeli, veľmi nízka úmrtnosť je v Indii. Na Slovensku dnes zomiera 4-6x viac ľudí v nemocniciach než v Izraeli. Asi iba páni Sabakovia a Jarčuškovia by to vedeli vysvetliť.

3. Na obrázku je vidno ako postupuje vakcinácia v jednotlivých štátoch. V Izraeli už majú očkovaných viac ako 50% obyvateľov, Česko, Slovensko cca 2% obyvateľov, India 0,25 % obyvateľov.

Závery/diskusia
a) Epidemiologická situácia je v súčasnosti najhoršia na svete v Izraeli, majú o viac ako 100% viac chorých (prepočítané na 1 mil. obyvateľov), ako je dnes na Slovensku. Slovensko je ale v tomto čase na prvom mieste v úmrtnosti. Máme viac ako o 100% viac úmrtí prepočítaných na 1 mil. obyvateľov, ako majú v Izraeli. To znamená, že u nás máme 4x vyššiu úmrtnosť ako majú pacienti v Izraeli. Podobne nepriaznivo vychádza aj porovnanie s ČR. Máme priaznivú epidemiologickú situáciu, menej chorých, ale ak u nás niekto ochorie na kovid má oveľa vyššiu šancu, že zomrie, než keby žil v ČR (cca 2x) alebo Izraeli (cca 4x). Čiže opakujem, my nemáme veľa chorých, ale máme neúmerne veľa zomierajúcich pacientov. A to môže byť iba tým, že na Slovensku zlyháva zdravotný systém a teda riadenie štátu. 4x viac mŕtvych v nemocniciach v prepočte na 1 mil obyvateľov, než majú v Izraeli a 2x viac ako majú v Česku,  to by mal byť dôvod na demisiu ministra a jeho odborníkov, prípadne výmenu predsedu vlády, keďže všetci vieme ako to u nás je. Riadený rozklad zdravotného systému, kedy ambulantná starostlivosť je vyradená z liečenia pacientov, premeškávajú sa včasné, dobre liečiteľné štádiá a pacienti sú liečení až v pokročilých štádiách v nemocniciach. V ambulanciách aj v nemocniciach chýbajú účinné a lacné lieky Ivermectin, Hydroxychlorochin, Isoprinosin. V nemocniciach sa používa na pozdné štádiá neúčinný a zbytočne drahý Remdesivir, ktorý neodporúča už ani WHO. V ambulanciách dodnes chýbajú fungujúce štandardné postupy. Dokonca pacientom, z moci úradnej, zakázali vstup do ambulancií a všeobecným praktickým lekárom zakázali ich vyšetrovať a liečiť! Kocúrkovo je slabé slovo.
b) Ivermektín je liek, ktorý zodpovedá za vyliečenie pacientov, ale výrazne znižuje aj šírenie infekcie. Z týchto hľadísk je veľmi účinný v Indii, kde včasná liečba rýchlo vylieči pacientov a takmer okamžite zastavuje vylučovanie vírusu do okolia a tak zabraňuje aj jeho šíreniu. To rýchlo redukuje počet chorých na minimum a kontroluje epidémiu tým, že sú odstránené ohniská nákazy. Preto v Indii majú tak málo chorých aj zomierajúcich (v prepočte na 1 mil obyvateľov) ako vidno v grafoch.
V Izraeli je v nemocniciach komplexná a suficientná starostlivosť. O využití ivermektínu sa hovorilo v Izraeli už v decembri, ako je to dnes nemám informácie. Fakt ale je, že liečebné postupy a starostlivosť v Izraeli prinášajú 4x menej obetí na životoch, než ako máme dnes v nemocniciach my na Slovensku bez použitia ivermektínu. A hoci je v Izraeli preočkovanosť v súčasnosti najvyššia na svete, majú v svetovom rebríčku aj najvyššiu chorobnosť. Podľa upresňujúcej informácie (3) majú t.č. preočkovaných 25% obyvateľov aj druhou dávkou a zvyšných cca 25% dostalo zatiaľ iba jednu dávku. Možno preto zatiaľ nie je vidieť efekt očkovania na zníženie chorobnosti. V prípade účinnosti očkovania sa plná ochrana môže dostaviť až 14 dní po aplikácii druhej dávky. Preto si na zhodnotenie efektu očkovania v Izraeli musíme ešte aspoň mesiac počkať. Ak používajú ivermektín, tak iba v nemocniciach na liečenie u pokročilejších stavov ale nevyužívajú jeho účinok aj na utlmenie epidémie, ako to urobili v Indii.
Ivermektín je potrebné nasadiť vo včasnej ambulantnej fáze, aby sa plne využil jeho duálny účinok, aj na liečbu, aj na utlmenie šírenia vírusu, tak ako to robia s úspechom v Indii.

c) Čo by mal urobiť Krajči a Matovič? Okrem už odporúčaného postupu, im treba dať jasne najavo, že nestačí iba schváliť ivermektín pre použitie s vedomím, že ho na Slovensku aj tak nemáme. Je potrebné okamžite letecky doviezť z Indie potrebné množstvo tohto lieku a zabezpečiť jeho okamžitú distribúciu do lekární. Cenovo to vyjde podstatne výhodnejšie ako testy a vakcíny a okamžite to pomôže zachrániť životy a dramaticky zmení našu situáciu k lepšiemu!

Zdroje:
1. Databáza John Hopkins University
https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&country=CZE~ISR~SVK~IND&region=World&casesMetric=true&interval=smoothed&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=location&pickerSort=asc

2. Balíček liekov s ivermektínom, ktorý dostávajú v Indii pozitívne testovaní
https://www.facebook.com/photo?fbid=3578262808909071&set=pcb.3578285878906764
Podobne v Brazílii začali s distribúciou 25 miliónov balíčkov s ivermektínom a azitromycínom pre pozitívne testovaných
http://www.diariodecuiaba.com.br/cidades/saude-ja-entregou-mais-de-25-mil-kits-covid-19-em-cuiaba/559927?fbclid=IwAR3MBNRM5PAU1e2Tql2CSq549nEUB_rdoDd8suczipLBXgMPPpUfcYVhI2w

3. O očkovaní v Izraeli článok z The Times of Israel
https://www.timesofisrael.com/over-quarter-million-israelis-said-vaccinated-another-3994-virus-cases-found/

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1247068x
Priemerná čítanosť článkov: 7006x

Autor blogu