Založ si blog

Naď s Čaputovou zarezali priateľstvo s USA

No bola takzvane prijatá bilaterálna medzinárodná zmluva o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA. Bola prijatá v NR SR 79 hlasmi koaličných poslancov, proti vôli väčšiny občanov SR. Jedná sa o vojenskú zmluvu prijatú podľa čl. 7 odsek (4) Ústavy Slovenskej republiky. Ako uvádza odsek (5) toho istého článku ústavy, táto zmluva, keďže bola ratifikovaná a vyhlásená spôsobom ustanoveným zákonom, má prednosť pred zákonmi SR. No ale to je tak asi všetko. Keďže zmluva nebola prijatá spôsobom ani podľa odseku  (1) – referendum a ani odseku (2) – schválenie ústavnou väčšinou poslancov, prednosť pred ustanoveniami tejto medzinárodnej zmluvy majú ustanovenia Ústavy Slovenskej republiky. Takže, môžu sa uplatniť iba články zmluvy, ktoré nie sú v rozpore s ústavou SR. No a nalejme im čistého vína, je v tejto obrannej zmluve s USA, vôbec niečo, čo nie je v rozpore s ústavou SR?
Odteraz sa môžeme tváriť, že existuje medzi SR a USA nejaká obranná zmluva, avšak ktorá v skutočnosti existuje iba na papieri v deklaratívnej rovine, ale v skutočnosti, v praxi, nezakotvuje žiadne vykonateľné zmluvné vzťahy. Američania na základe tejto zmluvy môžu tak akurát, ako aj doteraz mohli, v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, chodiť prstom po mape Sliača, či Kuchyne.

Ústava SR dnes neumožňuje prijímať žiadne bilaterálne vojenské zmluvy, ktoré by jej boli nadradené. Ak by to poslanci koalície chceli urobiť, najprv by museli ako krok jedna zmeniť ústavu a napríklad čl. 7 by museli doplniť o odsek (6) napríklad v tomto znení:
(6) bilaterálna vojenská zmluva s USA je nadradená tejto ústave po jej schválení v NRSR(prostou väčšinou poslancov).

Ale takúto zmenu ústavy by musela schváliť ústavná väčšina t.j. trojpätinová väčšina poslancov, čo predstavuje 90 hlasov a dobrou správou je, že takouto väčšinou dnes už koalícia nedisponuje.

No a čo povedať k pani Čaputovej. Čo sa babe zachcelo, to sa jej prisnilo. A to ona dokázala 9.2.2022 snívať s otvorenými očami cez deň. Zjavne s pracovnou metódou pani Čaputovej kontrastuje jej osobe nedávno udelené medzinárodné ocenenie Justitia Awards výnimočná ženská právnická osobnosť pre rok 2021.

Podrobný rozbor z právneho hľadiska uvádza generálny prokurátor Maroš Žilinka na stránke
https://www.genpro.gov.sk/spravy-2ed7.html?id=2992

Ústava Slovenskej republiky
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1992-460

Šťastie, zdravie, mier

24.06.2024

1. Prezident Peter Pellegrini bol premiérom a súčasne aj ministrom zdravotníctva na začiatku kovidu. Práve vtedy sa vplížil na Slovensko mrazivý strach prichádzajúci z WHO, a neskôr, aj keď bol už v opozícii sa bez reptania podriaďoval opatreniam, ktoré vznikli transformáciou pokynov WHO v Matovičovej kapustnej hlave. Faktom je, že úmrtnosť na Slovensku na kovid bola na [...]

Statočný Kotlár versus WHO

12.06.2024

Protikovidové opatrenia si experti, o ktorých sa opieralo WHO, vycucali z prsta píše dnes mainstream v Británii aj USA (1). Kedy aj u nás v SME, N-ku či Aktualitách sa to dozvieme? . To, ako WHO tragicky zlyhalo, je vážny dôvod, aby sa v žiadnom prípade právomoci WHO nerozširovali. Táto organizácia sa zmenila, dostala sa pod kontrolu farmabiznisu a niektorých politických [...]

Euroidiocia v medicínskej praxi

05.06.2024

Vraj – očkovanie proti kovidu Osobitný príklad vystupňovanej euroidiocie bolo očkovanie proti kovidu. Kovid bola obyčajná viróza podobná chrípke. Zaujímavý fakt je, že kde bol diagnostikovaný kovid, tam sa celkom vytratila z populácie chrípka. Akoby sa len pozmenil diagnostický test toho istého ochorenia(4). Ako som si overil vo vlastnej praxi, pri včasnej ambulantnej liečbe [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 182
Celková čítanosť: 1278110x
Priemerná čítanosť článkov: 7023x

Autor blogu