Založ si blog

Kompas ľudskosti

Hodnoty EÚ, teda  ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát a ľudské práva sú dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Základom našej spoločnosti je ich rešpektovanie.
Sú to naše hodnoty, ich dodržiavanie musí byť samozrejmosťou v jednotlivosti aj vo vzájomnom súlade, tvoria náš kompas ľudskosti, aby nikto z nás nezablúdil.

Toto je kompas ľudskosti!
Ľudská dôstojnosť – správame sa rovnako dôstojne ku každému človeku, teda rešpektujeme jeho ľudskú dôstojnosť, a to nás robí dôstojnými a dôstojnosti hodnými občanmi EÚ a sveta.
Sloboda – rešpektujeme slobodu každého človeka a rovnako žiadame rešpektovať aj svoju vlastnú slobodu.Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok.Sloboda prejavu a presvedčenia sú vyhlásené za najvyšší cieľ ľudstva.
Demokracia –
vláda ľudu, vláda väčšiny. Politický systém alebo zriadenie, v ktorom je zdroj štátnej moci ľud a platí, že menšina sa podriaďuje väčšine. https://sk.wikipedia.org/wiki/Demokracia. Náš politický systém.
Rovnosť ľudí v dôstojnosti, v slobode, v povinnosti dodržiavať pravidlá, ale mať rovnako aj nárok, aby sa pravidlá dodržiavali voči každému rovnako. Rovnaký nárok na život v  mieri, na vzdelanie, na prístup k informáciám či na vyjadrovanie a šírenie svojho názoru.
Zákon – dodržiavanie dohodnutých pravidiel. Dodržiavanie subsidiarity právnych predpisov: prednosť majú medzinárodné zmluvy a dohovory, nasleduje ústava, potom obyčajné zákony, vyhlášky a ostatné právne normy.
Ľudské práva – dodržiavanie ľudských práv podľa medzinárodných dohovorov má prednosť pred vnútroštátnou legislatívou, pričom obmedziť ich,  v zdôvodnených prípadoch, možno iba zákonom.
Zákonom nad zákony je Všeobecná deklarácia ľudských práv  OSN, ktorá uznáva prirodzenú dôstojnosť a rovnaké a neodcudziteľné práva všetkých členov ľudskej rodiny, čo je základom slobody, spravodlivosti a mieru na svete. Neuznanie ľudských práv a pohŕdanie nimi vedie k barbarským činom, ktoré urážajú svedomie ľudstva. Vybudovanie sveta, v ktorom ľudia zbavení strachu a núdze sa  tešia slobode prejavu a presvedčenia, bolo vyhlásené za najvyšší cieľ ľudstva.
https://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/slo.pdf  Napokon v EÚ platí Charta základných práv Európskej únie, ktorá ako prvé právo uznáva právo na život každému človeku rovnako.  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:12016P/TXT&from=LT
Tak, toto je kompas ľudskosti!

 

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1246316x
Priemerná čítanosť článkov: 7002x

Autor blogu