Založ si blog

Kompas ľudskosti

Hodnoty EÚ, teda  ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát a ľudské práva sú dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Základom našej spoločnosti je ich rešpektovanie.
Sú to naše hodnoty, ich dodržiavanie musí byť samozrejmosťou v jednotlivosti aj vo vzájomnom súlade, tvoria náš kompas ľudskosti, aby nikto z nás nezablúdil.

Toto je kompas ľudskosti!
Ľudská dôstojnosť – správame sa rovnako dôstojne ku každému človeku, teda rešpektujeme jeho ľudskú dôstojnosť, a to nás robí dôstojnými a dôstojnosti hodnými občanmi EÚ a sveta.
Sloboda – rešpektujeme slobodu každého človeka a rovnako žiadame rešpektovať aj svoju vlastnú slobodu.Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok.Sloboda prejavu a presvedčenia sú vyhlásené za najvyšší cieľ ľudstva.
Demokracia –
vláda ľudu, vláda väčšiny. Politický systém alebo zriadenie, v ktorom je zdroj štátnej moci ľud a platí, že menšina sa podriaďuje väčšine. https://sk.wikipedia.org/wiki/Demokracia. Náš politický systém.
Rovnosť ľudí v dôstojnosti, v slobode, v povinnosti dodržiavať pravidlá, ale mať rovnako aj nárok, aby sa pravidlá dodržiavali voči každému rovnako. Rovnaký nárok na život v  mieri, na vzdelanie, na prístup k informáciám či na vyjadrovanie a šírenie svojho názoru.
Zákon – dodržiavanie dohodnutých pravidiel. Dodržiavanie subsidiarity právnych predpisov: prednosť majú medzinárodné zmluvy a dohovory, nasleduje ústava, potom obyčajné zákony, vyhlášky a ostatné právne normy.
Ľudské práva – dodržiavanie ľudských práv podľa medzinárodných dohovorov má prednosť pred vnútroštátnou legislatívou, pričom obmedziť ich,  v zdôvodnených prípadoch, možno iba zákonom.
Zákonom nad zákony je Všeobecná deklarácia ľudských práv  OSN, ktorá uznáva prirodzenú dôstojnosť a rovnaké a neodcudziteľné práva všetkých členov ľudskej rodiny, čo je základom slobody, spravodlivosti a mieru na svete. Neuznanie ľudských práv a pohŕdanie nimi vedie k barbarským činom, ktoré urážajú svedomie ľudstva. Vybudovanie sveta, v ktorom ľudia zbavení strachu a núdze sa  tešia slobode prejavu a presvedčenia, bolo vyhlásené za najvyšší cieľ ľudstva.
https://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/slo.pdf  Napokon v EÚ platí Charta základných práv Európskej únie, ktorá ako prvé právo uznáva právo na život každému človeku rovnako.  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:12016P/TXT&from=LT
Tak, toto je kompas ľudskosti!

 

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

polícia zatknutir naháňačka

Muži a žena. Zadržali páchateľov, ktorí z predajne ukradli trezor s 50-tisícmi eur

06.05.2024 13:19

Lup si odniesli na ubytovňu. Tam prekonali zabezpečenie trezoru a jeho obsah si ponechali.

preukaz, zdravotná poisťovňa, všeobecná, union, dôvera

Dôvera a Union vyplatili akcionárom 24 miliónov eur. Palkovič: Nesprávne

06.05.2024 12:57

Spoločnosť Penta , ktorá je akcionárom Dôvery, podotkla, že zdravotná poisťovňa mala koncom roka 2023 nerozdelený zisk z minulosti vo výške 162 miliónov eur.

Tusk, Leyenová

Leyenová: V Poľsku už neexistuje riziko porušenia zásad právneho štátu. Eurokomisia ruší konanie

06.05.2024 12:50, aktualizované: 13:16

Takzvaná procedúra podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii bola proti Poľsku spustená v roku 2017.

Hungary National Day

Magyar sa pustil sa do jamy levovej: Debrecínsku demonštráciu proti Orbánovi si všimli svetové médiá

06.05.2024 12:40

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1249114x
Priemerná čítanosť článkov: 7017x

Autor blogu