Založ si blog

Trestné činy verejných činiteľov v zdravotníctve

VšZP je dnes, ako najsilnejšia poisťovňa, po rokoch v tej najlepšej finančnej kondícii (ohromný zisk v roku 2018 v sume 110mil€) a má na svojej strane aj aparát štátu a preto má všetky prostriedky a možnosti zabezpečiť pre svojich poistencov tú najlepšiu starostlivosť a v porovnaní so súkromnými poisťovňami Dôvera a UNION, ktoré hospodária s podstatne menším finančným balíkom, sú jej možnosti bezkonkurenčne najlepšie. Preto nás zaráža súčasná situácia vytvárania umelého úpadku tejto štátnej poisťovne, ktorá nenachádza prostriedky ani na riadne zabezpečenie základnej ambulantnej starostlivosti. Dalo by sa povedať, že tu je situácia, ktorá sa chronicky opakuje, vždy v prípadoch, keď sa nejaká silná finančná skupina z pozadia rozhodne o potrebe privatizácie, nejakého toho nášho zlatého vajca. Zlatého vajca, ktoré patrí štátu a prináša úžitok nám všetkým. Zlatého vajca, silnej, dobre fungujúcej, vysoko ziskovej štátnej firmy. Krok č. 1 je vždy umelo vyvolaný úpadok, takejto vybranej štátnej firmy, jej „vlastným“ manažmentom. A toto sa tu dnes práve opäť deje. Preto je žiadúce už teraz spravodlivo posúdiť a zverejniť, že aký trest bude raz primeraný, za umelé úmyselné znefunkčnenie poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti obyvateľstvu Slovenska (postihnutých môže byť zo začiatku „iba“ 30-50 000 pacientov denne), ktoré pripravujú rozbehnúť od 1.1.2019 verejní činitelia  pôsobiaci vo VšZP a dnes (27.12.2018) možno povedať, aj za podpory verejných činiteľov MZSR, vedených ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou, ktorá nesie za riešenie súčasnej krízovej situácie najvyššiu zodpovednosť.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Autor: Luboš Pilc Pravda.

To, či konali úmyselne alebo neúmyselne, vedomo či nevedomo, to budú musieť u konkrétnych osôb určiť konkrétne, orgány činné v trestnom konaní. Tu budú musieť venovať bedlivú pozornosť nasledujúcim paragrafom:

§326 Zneužívanie právomoci verejného činiteľa

(1) Verejný činiteľ, ktorý v úmysle spôsobiť inému škodu alebo zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech,

a) vykonáva svoju právomoc spôsobom odporujúcim zákonu, b) prekročí svoju právomoc, alebo c) nesplní povinnosť vyplývajúcu z jeho právomoci alebo z rozhodnutia súdu, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až päť rokov.

(2) Odňatím slobody na štyri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) závažnejším spôsobom konania, b) na chránenej osobe, alebo c) z osobitného motívu.

(3) Odňatím slobody na sedem rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, b) a spôsobí ním značnú škodu, alebo c) preto, aby inému zmaril alebo sťažil uplatnenie jeho základných práv a slobôd.

(4) Odňatím slobody na desať rokov až dvadsať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 

a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb, b) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu, alebo c) za krízovej situácie.

§327 Marenie úlohy verejným činiteľom

(1) Verejný činiteľ, ktorý pri výkone svojej právomoci z nedbanlivosti zmarí alebo podstatne sťaží splnenie dôležitej úlohy, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

(2) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním značnú škodu alebo iný obzvlášť závažný následok.

§327a Verejný činiteľ, ktorý z nedbanlivosti nesplní povinnosť vyplývajúcu z jeho právomoci pri správe majetku štátu, majetku obce, majetku vyššieho územného celku alebo majetku verejnoprávnej inštitúcie, hoci vedel, že tým môže porušiť alebo ohroziť záujem chránený týmto zákonom, ale bez primeraných dôvodov sa spoliehal, že také porušenie alebo ohrozenie nespôsobí, a

a) spôsobí tým škodu veľkého rozsahu na majetku štátu, majetku obce, majetku vyššieho územného celku alebo majetku verejnoprávnej inštitúcie, alebo

b) spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerých osôb alebo smrť viacerých osôb, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
Vyhodnotenie:
Nuž ide o zdravie a životy ľudí a teda o tie najvážnejšie veci, ohrozenie, dotýkajúce sa celej spoločnosti. Podľa môjho právneho názoru, práve takúto najzávažnejšiu trestnú činnosť pokrýva §326, odsek (4) „Odňatím slobody na desať rokov až dvadsať rokov, sa páchateľ potrestá, ak v úmysle spôsobiť inému škodu, alebo zadovážiť sebe, alebo inému neoprávnený prospech… spôsobí ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám, alebo smrť viacerých osôb.“ Ale samozrejme generálny prokurátor Jaromír Čižnár by sa k tomu mal oveľa presnejšie vyjadriť.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Autor: Juraj Roščák.

Som presvedčený, že veľmi bedlivo sleduje v televízii túto hrozivú situáciu a včas zasiahne, aby zabránil, niektorými konkrétnymi ľuďmi, umelo a úmyselne pripravovanej katastrofe. Považoval by som za potrebné a možné, aby zasiahol včas, ešte pred tým, než dôjde úmyselným jednaním verejných činiteľov, k nevratným stratám na ľudskom zdraví a životoch. Toto je zasa jeho zodpovednosť.

 

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1246370x
Priemerná čítanosť článkov: 7002x

Autor blogu