Založ si blog

Chudobní majú smolu! Paródia Markízy na zdravotníctvo.

Čo sa od roku 2015 udialo nové?

Motto od Jonáša Záborského:
„Ľudia idú ako ovce, kam ich baran vedie,
a ku stolu chodia vtedy, keď je po obede.“

Nič.

MUDr. Peter Lipták pri rozhovore s Barborou Demešovou. Foto TV Markíza, TVnoviny.sk

Úvod do paródie
1. Doktor Lipták: Ja to robím tak, že ja od svojich pacientov prijímam dary.
1. Moderátorka Demešová: Hovorí celebrita všeobecného lekárstva doktor Peter Lipták.
2. Lipták: Takže ja prijmem čo ja viem päťťisíc euro na daroch každý rok.
2. Demešová: Lipták tvrdí, že zdravotníctvo funguje neefektívne a poisťovne lekárom posielajú málo.
3. Lipták: Nás ako keby život tlačí k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc a hlavne finančnú pomoc od pacientov.
3. Demešová: Niekto dá peniaze a iný zas doktorovi Liptákovi okrášli novú ambulanciu.
4. Lipták: To jedna moja pacientka, tá zaplatila svojimi obrazmi (smiech).

Jadro paródie pokračuje dialógom
5. Demešová: Akí pacienti dávajú najčastejšie peniaze?
5. Lipták: Väčšinou sú to chudobní ľudia (smiech).
6. Demešová: Nie je Vám to nepríjemné prijať peniaze od chudobných ľudí?
6. Lipták: No neni mi to vôbec nepríjemné, lebo tie peniaze ja potrebujem.
7. Demešová: Faktom ale je, že ľudia už raz tie peniaze zaplatili vo forme odvodov, je teda v poriadku, že si lekár pýta tie peniaze znova formou úplatku?
7. Lipták: No v tomto prípade je to v poriadku lebo oni síce zaplatili, ale tie peniaze k tomu lekárovi nedorazili.
8. Demešová: A čo s tým má ten pacient?
8. Lipták: No pacient má to, že sú to jeho peniaze, čiže keď to nezačne ten pacient kontrolovať a nezačne sa starať kam idú jeho peniaze tak jednoducho ten systém sa nikdy nenapraví.
9. Demešová: A čo keď niekto nemá peniaze na to aby zaplatil úplatok?
9. Lipták: Keď niekto nemá na to, ja by som to nenazýval ako úplatok, to je taká platba na dofinancovanie, ale keď niekto nemá, tak má smolu!

Záver paródie
10. Demešová: Barbora Demešová televízia Markíza.

Komentár k tejto paródii z Markízy s odstupom času.
Na 1.35 min strihla redaktorka Barbora Demešová, 8 útržkov, z viac ako hodinového rozhovoru, ktorý bol zameraný na chýbajúce finančné zdroje v zdravotníctve, ale primárne nie na branie úplatkov lekármi, lež na podrobné vysvetlenie verejnosti, ako sa odvody od pacientov, za ktoré ich majú lekári liečiť, strácajú v zdravotných poisťovniach, odkiaľ sú presmerované k oligarchom a preto potom chýbajú v starostlivosti pri liečení a pre nedostatok peňazí zdravotníctvo nefunguje a pacienti a to predovšetkým chudobní ľudia majú smolu. Napriek bezplatnosti zaručenej ústavou, pacienti musia dnes doplácať za všetko, aj za základné lieky a nie každý si to môže dovoliť. Ešte horšie je, že už nie sú ani lekári a ani zdravotné sestry, pre každého pacienta. Prečo na Slovensku zomiera ročne 11 000 ľudí na liečiteľné choroby? Hlavne chudobní a ich rodinní príslušníci majú v počte 11 000 mŕtvych každý rok absolútnu smolu. Hrozivá realita tohto aj nasledujúcich rokov. Komu zvoní hrana?

Takže zo mňa, ktorý otvorene upozorňujem na tento závažný problém a naliehavo žiadam jeho riešenie, urobila redaktorka Barbora Demešová verejný terč. Skoncentrovala nenávisť neznámych ľudí na moju osobu. Pretože ukazujem pacientom kde všade trčia Achillove päty oligarchov. V nákupoch v zdravotných poisťovniach, v obstarávaniach v nemocniciach a potom pod svietnikom kde je najväčšia tma, na ministerstve zdravotníctva a v Pente. S nenávisťou sa stretávam dnes opakovane v narastajúcej miere a preto odkazujem touto situáciou postihnutým ľuďom: Neútočte na mňa, ktorý som upozornil na smutnú pravdu, že chudobní majú smolu, ale riešte príčinu problému, ktorý vás už zasiahol, alebo najlepšie ešte skôr kým to aj vás a vaše rodiny nezasiahne! Nestrkajte hlavy do piesku. Záchrana topených je v rukách topených! Preto sa usilujte situácii v našom zdravotníctve porozumieť, tak ako aj v celej našej krajine.

(1) Kto má záujem si vypočuť paródiu na slovenské zdravotníctvo natočenú v roku 2015 Markízou; obnovené video aj s aktuálnou diskusiou z augusta 2019 nájde na tomto linku.
(2) Moje vyjadrenia z 2015 roku dnes už na bloku SME nájdete tu.
Z komentárov napríklad dva od Daga Daniša: (3) Vydierači v bielych plášťoch a (4) Markíza naletela Smeru. (5) Bolo mi čudné prečo traja tajtrlíci Galko, Matovič a Lipšic burácali toľko proti mne. Čo chcú títo poslanci NRSR, ktorí tiež boli pri nastavovaní finančných tokov v zdravotníctve tak, aby v ňom bolo každoročne 11 000 zbytočných úmrtí? Žeby za ich aktivitami bola Penta?

No a ako to skončilo? (6) NAKA ma vyšetrovala aj mojich pacientov takmer pol roka, ale žiadne úplatky v mojej praxi nezistila. Takže som dnes asi jediný lekár na Slovensku, ktorý má papier od najvyššej autority (NAKA), že neberie úplatky. Ale ani oligarchom a poslancom sa nič nestalo. (7) Cenu Trafená hus za rok 2015 sme s Markízou na Kremnických gagoch nakoniec nezískali. Humoristi to nepovažovali za až takú prču ako Markíza, MZSR a poslanci a odmietli si streliť do nohy. (8) A v roku 2018 už aj generálny prokurátor Čižnár sa náhle rozhodol, že dar lekárovi nie je úplatok. Tým však k vyriešeniu situácie tisícov chudobných, ktorí naďalej zomierajú každý rok v zdravotníctve, ničím nepomohol. A ľudia stále vidia nepriateľa tam kde nie je. A to je ešte ten lepší prípad. V tom horšom sú zmierení už so všetkým.

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Volebný kompas

19.03.2024

Každého človeka môžeme posudzovať podľa rôznych kritérií. Zhodnotiť jeho vlastnosti, ktoré sú navrstvené vo viacerých úrovniach. 1. Morálna úroveň čestný/nečestný – čestnosť človeka a teda aj politika by mala byť hodnotou u tejto profesie postavenou na piedestál. Pellegrini prezidentské voľby organizuje a súčasne v nich kandiduje. Vlastnú kandidatúru de [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 177
Celková čítanosť: 1243517x
Priemerná čítanosť článkov: 7026x

Autor blogu