Založ si blog

HIV pacient

Homosexuálny poslanec PS Tomáš Hellebrant sa pred 15 rokmi nainfikoval vírusom HIV. Lieči sa v zahraničí a tu na Slovensku to vraj nikomu nepovedal, pretože sa obával politického zneužitia.  No možno práve naopak, keby informoval aj verejnosť, že je HIV pozitívny a išiel by príkladom v statočnom boji s touto zákernou, pohlavne prenosnou chorobou, získal by na Slovensku, minimálne v rámci voličského zázemia PS, sympatizantov a aj viac preferenčných hlasov. Aj poslankyne Zora Jaurová a Lucia Plaváková, ktoré sa demonštratívne napájajú zo spoločnej misy aj s pánom HIV pozitívnym poslancom Hellebrandtom, mohli týmto činom robiť osvetu a búrať predsudky, ktoré HIV pozitívnych neprávom stigmatizujú. Mohli tak ukázať PS-ko v tom najlepšom svetle ako pokrokové hnutie odstraňujúce zo spoločenského života tak častú homofóbnu antipatiu. Predsa propagovať, že bolo dokázané, že HIV sa nešíri dotykom, slzami, potom, slinami ani močom, by bolo užitočnejšie než propagovať PRIDE pochody, ktoré, naopak, z hľadiska prevencie šírenia HIV sú kontraproduktívne.
AIDS. Aká je to choroba?
Vírus imunitnej nedostatočnosti človeka (HIV) vyvoláva stratu odolnosti (imunity) voči infekciám a aj stratu protinádorovej imunity. Po preniknutí do organizmu ničí tento vírus časť bielych krviniek, tzv. CD4 T-lymfocyty. Výrazný pokles ich počtu vedie k až úplnej strate obranyschopnosti a ku vzniku AIDS.
Väčšinou sa zjavuje únavnosť, kolapsové stavy, nevysvetliteľný úbytok hmotnosti, horúčky, nočné potenie, zdurenie miazgových uzlín, v neskorých prípadoch oportúnne infekcie a nádory, ktoré vedú k smrti. U infikovanej osoby sa vírus HIV nachádza v jej krvi, sperme, vaginálnom sekréte a materskom mlieku. Týmito telesnými tekutinami sa môže preniesť na ďalšiu osobu a infikovať ju. HIV sa neprenáša vzduchom, vodou, potravinami, bežným spoločenským stykom, ani spolužitím v domácnosti či kolektíve. Doteraz nebol zaznamenaný prenos slinami, ak v nich nebola prímes krvi, a teda ani spoločenským bozkávaním.
Infekcia vírusom HIV je nevyliečiteľná. Avšak nové protivírusové lieky, ktoré bránia množeniu HIV vírusov, infekciu HIV vedia zmeniť zo smrteľnej na chronickú, dlhodobo liečiteľnú chorobu. Bez liečby je doba dožitia v priemere 8-10 rokov. Problémom liečby HIV infekcie môže byť nástup rezistencie vírusu na antiretrovírusovú liečbu.
V Slovenskej republike v roku 2022 bolo spolu evidovaných asi 1500 pacientov, zistilo sa  viac ako 100 nových prípadov, u 10 pacientov došlo k zlyhaniu liečby, prešli zo štádia HIV nosičstva do aktívneho štádia AIDS a 5 pacientov na komplikácie AIDS zomrelo. Od roku 2019 sme zaznamenali výraznejší nárast počtu novozistených prípadov. Dovtedy bolo novozistených asi 20, dnes pribúda viac ako 100 ročne. Dve tretiny z postihnutých sú zo skupiny promiskuitných homosexuálnych mužov, ktorých výskyt odhadujem na 0,3-1 % v slovenskej populácii. Promiskuitný homosexuál na Slovensku má tak viac ako 100x vyššiu šancu, že dostane AIDS. Pred týmto poznatkom netreba zatvárať oči! Najrizikovejšie sú PRIDE pochody a ich sprievodné podujatia doma, a ešte viac v zahraničí. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie žilo vo svete na konci roku 2022 až 45 mil. ľudí s HIV, pričom okrem Afriky sú to väčšinou homosexuáli a/alebo drogovo závislí. V roku 2022 bolo novoinfikovaných 1,3 milióna osôb a na AIDS zomrelo 630 000 pacientov. Kým vo svete celkovo výskyt HIV klesá, v Európe v rokoch 2010-2022 výskyt stúpol o 37% a v Stredomorí, v našej obľúbenej dovolenkovej destinácii, stúpol dokonca o 72%.
 .
Ako sa vyjadril sám pán poslanec Hellebrandt, pred podstúpením operačnej liečby neoznámil svoju HIV pozitivitu Žilinskej nemocnici. Nič netušiaci zdravotnícki pracovníci boli vystavení kontaktu s jeho krvou, čím mohlo dôjsť k ich nakazeniu vírusom HIV. Preto Žilinská nemocnica reagovala a v tejto veci bolo podané trestné oznámenie.

.
K právnym aspektom:
Chránenou osobou  sa rozumie podľa  zákona č. 300/2005 Z.z. písmeno  j) Zdravotnícky pracovník pri výkone zdravotníckeho povolania. 
Zákon č. 300/2005 Z.z. (Trestný zákon) v  § 165 uvádza:
(1) Kto iného úmyselne vydá do nebezpečenstva nákazy vírusom ľudskej imunodeficiencie, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až desať rokov.
(2) Odňatím slobody na sedem rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) závažnejším spôsobom konania, alebo
b) na chránenej osobe.
(3) Odňatím slobody na desať rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť;
a v § 166 uvádza:
(1) Kto iného z nedbanlivosti vydá do nebezpečenstva nákazy vírusom ľudskej imunodeficiencie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
(2) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) závažnejším spôsobom konania, alebo
b) na chránenej osobe.
(3) Odňatím slobody na štyri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak činom uvedeným v odseku 1 spôsobí ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť.
.
Predstaviteľ liberálnej mimovládky Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher obvinil Žilinskú nemocnicu z homofóbie a podal na ňu trestné oznámenie. Znie to ako zlý vtip. Koho ľudské práva vlastne pán Weisenbacher protežuje? Existujú podľa neho rôzne kategórie ľudí? Tí, ktorí majú ľudské práva a tí, ktorí ich nemajú? Predsa je v Hellebrandtovom aj Weisenbacherovom záujme, aby v Žilinskej nemocnici nedostal nikto zo zdravotníkov, alebo ich pacientov HIV. Ostatné je v tomto okamihu vedľajšie. Alebo vari šíril Hellebrandt HIV úmyselne?  Podľa Weisenbachrerovej proti zdravotníkom zameranej homofóbnej reakcie postrádajúcej ľudskoprávnu logiku aj znaky kritického myslenia, je dosť možné, že sa takto u neho manifestuje organické poškodenie mozgu po viacnásobnom očkovaní proti kovidu, ako som o tom písal podrobne v predchádzajúcom blogu. Naopak, vyzerá to tak, že Hellebrandt si uvedomuje, čoho sa dopustil a čo ho čaká a čo ho neminie. Sám rezignoval aj na poslanecký mandát a zostal ticho. Je pozoruhodné, že sa poslanec za PS dopustil tejto trestnej činnosti počas rokovania o novele trestného zákona, ktorá zmierňuje niektoré tresty a predlžuje napríklad aj dĺžku trestu, pri ktorom možno udeliť podmienečný trest odňatia slobody z dvoch na tri roky, čo konkrétne pre Hellebrandta znamená po novom, že sudca mu bude môcť dovoliť uniknúť s podmienečným trestom. Avšak tejto novele sa paradoxne opozícia, vrátane Hellebrandta, horúčkovito bránila. Teraz to vyzerá tak, že prísnejší nepodmienečný trest odňatia slobody na tri roky je cieľom prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá energicky oponuje tejto novele, pričom koalícia a osobne premiér Robert Fico sa naopak usiluje o to, aby Hellebrandt mohol dostať podmienku.
.
Podľa dnes platnej legislatívy (pozri vyššie) Hellebrandtovmu skutku zodpovedá minimálna trestná sadzba 3 roky odňatia slobody nepodmienečne. Viacerí budeme pozorne sledovať prácu OČTK, či sa táto „chránená“ osoba dočká tohto minimálneho trestu. V Žilinskej nemocnici pracujú zdravotníci, ktorí sú heterosexuáli, ale aj homosexuáli, a ak ich ohrozila nejaká osoba infekciou HIV je celkom bezpredmetné akú sexuálnu orientáciu má. Zdôrazňujem, že zdravotníci pri výkone povolania majú postavenie chránenej osoby, a išlo by o značne negatívny precedens, keby OČTK, zo strachu pred vystrájaním liberálov s podporou Bruselu a Washingtonu, toto trestné stíhanie sami zmarili.
.
Výber z mojich článkov s podobnou problematikou:
https://liptakpeter.blog.pravda.sk/2023/07/27/sexualne-a-rodove-choroby/
https://liptakpeter.blog.pravda.sk/2019/07/17/inakost-prekazky-prirody/
https://liptakpeter.blog.pravda.sk/2019/07/08/mobilizacia-homosexualov-za-zdravie/
https://blog.hlavnespravy.sk/13187/buzeranti-pochodovali-bratislavou/
https://liptakpeter.blog.pravda.sk/2022/10/22/rozmnozovanie-jeden-blud-michala-simecku/
https://blog.hlavnespravy.sk/32866/pliaga-ps-to-je-cista-psychiatria/
https://blog.hlavnespravy.sk/32971/caputova-muz-ci-zena-s-maternicou/
https://blog.hlavnespravy.sk/32845/potkany-proti-bludom-ps/
https://blog.hlavnespravy.sk/32406/liberalni-zlocinci-sa-zameriavaju-na-deti/
https://blog.hlavnespravy.sk/32100/u-urologa/
https://blog.hlavnespravy.sk/31162/simeckova-progresivna-paralyza/

Dobre ukrytá duševná choroba

21.04.2024

Pôvodne som si myslel, že v doterajšej WHO klasifikácii chýbajú dôležité psychiatrické diagnózy, konkrétne “Duševná zaostalosť s vysokým IQ”. . Duševná zaostalosť, diagnózy F70-F73, postupne graduje od ľahkého po najťažší stupeň postihnutia, teda od debility (IQ od 50 – 69, mentálny vek 9 – 12 rokov), cez imbecilitu (IQ 35 – 49, mentálny vek 6 [...]

Poďme voliť mier, proti mäsiarovi Korčokovi

03.04.2024

Korčok je klon Zelenského, Bidena, Albrightovej, Pavla, Kisku, Čaputovej, Fialu, Leyenovej, Dzurindu, Demeša, Matoviča, Hegera… Tieto mená, toto panoptikum najodpudzujúcejších vojnových štváčov predsa nemôže nikoho presvedčiť o dobrých úmysloch. Dopomôcť k uchopeniu moci na Slovensku týmto neľudským kreatúram prostredníctvom nesvojprávnej bábky, Korčoka? To [...]

Zločiny proti pravde

01.04.2024

Zoberme si do hľadáčika progresívnych škrabákov. Z hľadiska úrovne, extrémnosti a nedôveryhodnosti sú Tódová, Vagovič a Hanzelová na špici pelotónu aktivistických pseudožurnalistov. „Todová je navyše dôvodne podozrivá z toho, že bola konfidentkou organizovanej skupiny v štruktúrach orgánov činných v trestnom konaní, ktorá manipulovala s trestnými konaniami“ [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 1246897x
Priemerná čítanosť článkov: 7005x

Autor blogu