Založ si blog

Respirátory horšie ako rúška

Infografika, „rúško versus respirátor“ Peter Lipták adaptované podľa Fikenzer et al. Effects of surgical and FFP2/N95 face masks on cardiopulmonary exercise capacity

Ako preukázala štúdia vedcov z Lipskej univerzity rúška a ešte horšie respirátory FFP2/N95, majú výrazne negatívny vplyv na funkciu srdca a pľúc, čo významne znižuje schopnosť vykonávať fyzicky namáhavé pracovné činnosti. Celkovo tieto spôsoby upchávania dýchacích ciest znižujú dostupnosť kyslíka a to je hlavný faktor, ktorý výrazne zhoršuje kvalitu života ich nositeľov, fyzické a ja dopĺňam, že samozrejme aj ich mentálne, schopnosti. No nebolo by rozumné, keby aspoň tieto, vedeckou štúdiou preukázané negatívne efekty, boli zohľadnené ešte v štádiu príprav využitia rúšok a respirátorov na zachytávanie vírusov filtrovaním na tvári a nose? O tejto štúdii by mali byť informovaní zdravotníci a tiež politici ak prijímajú opatrenia, nariaďujúce ich nosenie. Takéto opatrenia by sa mali prijímať iba vtedy ak sa zistí, že benefity prevážia škody, ktoré nosenie rúšok a respirátorov spôsobuje ľudskému organizmu. Je naozaj smutné, že túto známu štúdiu, ktorú som prvýkrát zverejnil už v auguste 2020 vo svojom blogu „Rúška ohrozujú zdravie naši epidemiológovia a politici prehliadli a prehliadajú a tak ignorujú medicínsku vedu a stále viac poškodzujú zdravie slovenskej populácie.

O zvýšenom riziku infikovania sa infekciami a to aj koronavírusom, ktorému sú vystavení nositelia rúšok a respirátorov som hovoril v predchádzajúcom blogu.
Ďalším rizikom, ktoré hovorí o nedomyslenosti dnešných opatrení je zamorovanie prostredia plastovým odpadom. Áno rúška a respirátory, okrem toho, že predstavujú nebezpečný infekčný odpad, predstavujú aj plastový odpad, ktorým takto nekontrolovateľne a masívne zamorujeme naše životné prostredie.

Skutočná zodpovednosť nie je v plošnom nosení rúšok, či respirátorov, ale v dobrovoľnom sociálnom oddelení (social distancing) sa tých osôb, ktoré sú klinicky choré a v prípade, že musia vyjsť z domu medzi ľudí, potom si majú choré osoby nasadiť rúško. Zdravé osoby by nemali nosiť rúško paušálne, mali by ho mať iba so sebou v pohotovosti, aby si ho mohli nasadiť vtedy, keď vo svojom okolí identifikujú osobu s infekciou dýchacích ciest. Vtedy takto môžu do určitej miery znížiť svoju mieru expozície infekcii. Musím zdôrazniť, že ak už nosíme rúško, či respirátor, tak najdôležitejšie je, aby sme sa tohto predmetu, kde sa zhromažďuje infekcia, nikdy nedotýkali rukami. A keď sa nám to náhodou podarí, tak si musíme hneď umyť ruky a dezinfikovať ich a ak máme gumové rukavice, tak tie si musíme ihneď vymeniť. A najdôležitejšia fáza, ak už používame tieto pomôcky, je ich bezpečné zneškodnenie spôsobom, aby sme neinfikovali ani seba, ani neohrozili infekciou druhých. Nezabúdajme, že v tomto pandemickom období je k nezaplateniu čo najvyšší príjem kyslíka. A to je možné iba na čerstvom vzduchu a bez upchatia dýchania respirátorom, či rúškom.
Homo sapiens! A teraz sa správajme zodpovedne!

Pellegrini. Dúfam, že prezident

15.06.2024

Mali sme tu Andreja Kisku – kriminálnika, ktorý sa stal prezidentom podvodom. Potom Zuzanu Čaputovú, preoblečenú ukrajinskú nacistku, ktorá sa stala prezidentkou Slovenska, samozrejme, ako inak, podvodom. . A teraz, dnes sa stal prezidentom Peter Pellegrini, ktorého som volil aj ja, ako menšie zlo. . Kam nás to 10 rokov vyššie menovaní dvaja lúzri priviedli a kde budeme o [...]

Statočný Kotlár versus WHO

12.06.2024

Protikovidové opatrenia si experti, o ktorých sa opieralo WHO, vycucali z prsta píše dnes mainstream v Británii aj USA (1). Kedy aj u nás v SME, N-ku či Aktualitách sa to dozvieme? . To, ako WHO tragicky zlyhalo, je vážny dôvod, aby sa v žiadnom prípade právomoci WHO nerozširovali. Táto organizácia sa zmenila, dostala sa pod kontrolu farmabiznisu a niektorých politických [...]

Euroidiocia v medicínskej praxi

05.06.2024

Vraj – očkovanie proti kovidu Osobitný príklad vystupňovanej euroidiocie bolo očkovanie proti kovidu. Kovid bola obyčajná viróza podobná chrípke. Zaujímavý fakt je, že kde bol diagnostikovaný kovid, tam sa celkom vytratila z populácie chrípka. Akoby sa len pozmenil diagnostický test toho istého ochorenia(4). Ako som si overil vo vlastnej praxi, pri včasnej ambulantnej liečbe [...]

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Peter Lipták

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 182
Celková čítanosť: 1267532x
Priemerná čítanosť článkov: 6964x

Autor blogu